Oudegein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oudegein
Wijk van Nieuwegein
Locatie van Oudegein binnen Nieuwegein
Kerngegevens
Gemeente Nieuwegein
Coördinaten 52°1'7,7"NB, 5°5'4,6"OL
Oppervlakte 109 ha.  
Inwoners (2017) 25[1]

Oudegein is een wijk van Nieuwegein, in de Nederlandse provincie Utrecht. De wijk bestaat voornamelijk uit Park Oudegein, met op een paar plekken bewoning. Oudegein heeft 34 inwoners (2008[2]).

De wijk grenst, met de klok mee aan de wijken; Merwestein, Fokkesteeg, Hoog-Zandveld, het gebied de Hoge Landen en Doorslag. In het westen stromen de Hollandse IJssel en de Kromme IJssel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Historisch gezien bestaat het gebied uit drie delen.

Huis Oudegein in het noorden van het gebied met het aangrenzende gebied ten noorden hiervan wat tot 1971 onderdeel was van de gemeente Jutphaas.

Het uiterste westen, waar de Kromme IJssel een aftakking vormt van de Hollandse IJssel, is de plek waar de historische stad Geyne zich bevond en in latere tijden de buurtschap Geinoord.

Het tussenliggende en grootste gebied was voor het ontstaan van het Park Oudegein de Oude Geinsche Polder, wat tot 1971 onderdeel was van de gemeente Vreeswijk. Deze polder en de delen ten noorden van Huis Oudegein behoorde tot 1973 aan Jonkheer De Geer van Oudegein.

Park Oudegein[bewerken | brontekst bewerken]

Park Oudegein

Het Park Oudegein fungeert als stadspark van Nieuwegein en kan gezien worden als de groene long van de voormalige groeistad.

Een deel van het park is ongeveer hetzelfde gebleven als voor het ontstaan van Nieuwegein en heeft daarom nog steeds een belangrijke ecologische waarde. Andere delen bestaan uit een centrale grote vijver met enkele kleinere daarom heen. Tevens zijn er vele open en gesloten ligweides.

In het park bevinden zich de historische boerderij IJsselstee, nu een kinderboerderij, een milieu-informatiecentrum, een ijsbaan en een cooperbaan. Het historische Huis Oudegein en het landgoed daaromheen, is niet vrij toegankelijk en kan alleen op afspraak bezocht worden. Aan de rand van het park, vlak bij de nieuwe Geinbrug bevindt zich de prominent aanwezige horecagelegenheid Jacks Grillhouse.

Het park wordt gebruikt voor enkele lokale evenementen, zoals de Parkdagen en Geinbeat.

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

Ten zuiden van het Park Oudegein bevindt zich Sportpark Parkhout, waar twee voetbalclubs, VSV Vreeswijk & SV Geinoord, hun basis hebben. In het noorden van de wijk bevindt zich de lokale tennisvereniging Oudegein.

De sneltram die ten noorden en ten oosten loopt, kent drie haltes die aan de wijk grenzen; Merwestein, Fokkesteeg en Wiersdijk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]