Oudegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oudegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Oudegem
Oudegem (België)
Oudegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Dendermonde Dendermonde
Coördinaten 51° 1′ NB, 4° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,25 km²
Inwoners (01/01/2021) 4.109
(582 inw./km²)
Overig
Postcode 9200
Netnummer 052
Detailkaart
Oudegem (Oost-Vlaanderen)
Oudegem
Portaal  Portaalicoon   België

Oudegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Dendermonde sinds 1977. Toen de zelfstandige gemeente Oudegem in 1977 werd opgeheven had ze 3950 inwoners; sinds begin 2019 zijn er 4.221 inwoners. Het dorp ligt in de Denderstreek, tussen de Dender en de Schelde.

Bezienswaardigheden[bewerken | bron bewerken]

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Naam[bewerken | bron bewerken]

De oudste vermeldingen luiden Aldengienh (1144), Audengien (1181) en Oudegheem (1522), ontstaan uit aldinga haim. Betekenis : huis (=haim) van de afstammelingen (= inga) van Aldo. Het ingaheim-toponiem is van Germaanse, meer bepaald Frankische, oorsprong. Na de val van het West-Romeinse Rijk, kregen de Franken het van de Romeinse keizer gedaan dat ze zich vanuit Duitsland in de Lage Landen (Nederland en België) mochten vestigen. Gezien de val van het West-Romeinse Rijk in de 4e eeuw, is het mogelijk dat Oudegem in de 5e of 6e eeuw is ontstaan. De schrijfwijze Haagem komt van de auteur Jef Scheirs in zijn roman De Filosoof van Haagem (1928).

De prehistorie en de klassieke oudheid[bewerken | bron bewerken]

Orohydrografische kaart van Oudegem

Voor de komst van de Germanen is het mogelijk dat er langs de Dender reeds menselijke activiteiten bestonden. In Mespelare zijn pre-Romeinse grafheuvels gevonden en duizenden Romeinse munten. Bovendien liep de oude Romeinse Heirbaan Dowaai-Hulst langs Oudegem, hetgeen je nog kan horen in de straatnamen "Oude Heirbaan" en "Oude Baan".

Het centrum van Oudegem ligt ruim een halve kilometer ten westen van de Dender, maar de Dender zag er enkele eeuwen geleden geheel anders uit. De Wijzerbeek die vandaag door het dorp loopt was vroeger een moerassige Denderarm. Aan de steile oever van deze arm ontstond de Hofstraat (= Hoogstraat). En de Varenberg was vroeger een (schier)eiland tussen de Dender en deze Denderarm. Daarenboven is de Dender rechtgetrokken.

Gezien de veranderende loop van de Dender is het mogelijk dat de oorspronkelijke kern te vinden was op de Varenberg:

  • dit lag aan de Dender;
  • de Varenberg ligt hoger dan de omgeving;
  • de oude heirbaan passeerde hier.

Middeleeuwen[bewerken | bron bewerken]

De heerlijke rechten werden uitgeoefend deels door het kapittel van Kamerijk, deels door de heren van Dendermonde. Kamerijk oefende de drie graden der rechtspraak uit en stelde een baljuw en een schepenbank aan. Minder belangrijke geënclaveerde heerlijkheden waren het Eegene, eigendom van de abdij van Affligem, en een goed van Sint-Baafs. De straatnaam Oudburg wijst er op dat er ooit een kasteel of burcht moet gestaan hebben. Aan de hand van archeologische vondsten en plaatsnamen vermoedt men dat het kasteel langs de tegenwoordige Ouburg en langs een stukje van de Hofstraat (tot aan de pastorij) liep. De Oudegemse Baan en in het verlengde de Varenbergstraat zouden dan de verbinden vormen tussen het kasteel en de nederzetting op de Varenberg. De naam Bleienpark verwijst naar een hoektoren van het kasteel of de kasteelmuur waarin schilden werden bewaard.

De nieuwe tijd[bewerken | bron bewerken]

De nieuwste tijd[bewerken | bron bewerken]

Oudegem omstreeks 1775 (Ferrariskaart)

Toerisme[bewerken | bron bewerken]

Door dit dorp loopt onder meer de fietsroute Denderende steden. Tijdens de jaarlijkse Haagem kermis in Oudegem wordt de de 'Gouden Petattenworp' georganiseerd vanop de pui van het oude gemeentehuis en wordt er een jong 'Petatje' verkozen, een verwijzing naar 'Petatje' uit 'de Filosoof van Haagem' van Jef Scheirs. Personage Titten spreekt als apotheose de Oudegemse bevolking toe. Jef Scheirs (sinds 2008) [1] en Petatje zijn bovendien Oudegemse reuzen uit de jaarlijkse reuzenstoet die wordt begeleid door meerdere personages uit de 'Filosoof'. [2] [3].

Sport[bewerken | bron bewerken]

In Oudegem speelt de damesvolleybalclub VC Oudegem, voetbalclub SK Oudegem, badmintonclub BC Oudegem, de wielerclub Eendracht Oudegem en er bevindt zich een sporthal.

Externe link[bewerken | bron bewerken]