Oudenrijn (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oudenrijn
Buurt van De Meern, Utrecht
Oudenrijn wapen.svg
Wapen van Oudenrijn
Map - NL - Utrecht - Wijk 10 Vleuten-De Meern - Buurt 96 Oudenrijn.svg
Kerngegevens
Provincie Utrecht
Gemeente Utrecht
Plaats De Meern, Utrecht
Wijk Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn
Coördinaten 52°4'55"NB, 5°3'36"OL
Overig
Postcode(s) 3454
Buurtnummer 10.32, 10.33, 9.51, 9.52

Oudenrijn is een buurtschap binnen de Nederlandse gemeente Utrecht, in de provincie Utrecht. Deze buurtschap is verdeeld over de woonplaatsen De Meern en Utrecht, die beide in de gemeente Utrecht liggen.

Het grootste deel van deze buurtschap ligt in de woonplaats De Meern, welke deel uitmaakt van de wijk Vleuten-De Meern. Dit deel wordt begrensd door de Meerndijk (die zelf erbuiten ligt) in het westen, de Heycopperkade (even ten zuiden van en evenwijdig lopend met de rijksweg A12) in het zuiden, de Strijkviertel (welke straat met aanliggende percelen nog net erbinnen ligt) in het oosten en het kanaal Leidse Rijn, dat vroeger Oude Rijn heette, in het noorden. Dit Meernse deel van de buurtschap is onder te verdelen in een westelijk en oostelijk deel. Het westelijk deel is de woonbuurt Oudenrijn, die deel uitmaakt van de buurt De Meern Zuid. Het oostelijk deel is het Bedrijvengebied Oudenrijn (inclusief de Rijksstraatweg ter hoogte van dit bedrijvengebied).

Het deel van Oudenrijn in de woonplaats Utrecht behoort tot de wijk Leidsche Rijn. Het wordt begrensd door de Strijkviertel (welke straat erbuiten ligt) in het westen, de A12 in het zuiden, knooppunt Oudenrijn in het zuidoosten, de A2 in het oosten en het kanaal Leidse Rijn in het noorden. De A12, het verkeersknooppunt Oudenrijn en de A2 liggen buiten dit gebied. Binnen dit gebied liggen onder meer het recreatiegebied Strijkviertelplas (een zandwinningsplas ontstaan ten behoeve van de aanleg van de A12) en het Sportpark Rijnvliet. In tegenstelling tot het Meernse deel telt dit Utrechtse deel van Oudenrijn weinig inwoners; zij wonen aan de Rijksstraatweg, waarvan 1 km binnen de woonplaats Utrecht ligt.

Geschiedenis[bewerken]

Oudenrijn was tot 1954 een zelfstandige gemeente. Oorspronkelijk strekte deze gemeente zich in het oosten uit tot het Merwedekanaal in Utrecht. Na de Tweede Wereldoorlog wilde de stad Utrecht naar het westen uitbreiden en had het oog laten vallen op het gebied tussen het Merwedekanaal, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Leidse Rijn, welk gebied bekend staat als Kanaleneiland. Omdat dit tot de gemeente Oudenrijn behoorde, werd een gemeentelijke herindeling noodzakelijk. Deze vond plaats op 1 januari 1954. De gemeentegrens van Utrecht schoof naar het westen op tot aan de Rijksweg A2. Het overblijvende deel van de gemeente Oudenrijn werd te klein geacht voor een zelfstandig voortbestaan. Uiteindelijk werd een nieuwe gemeente Vleuten-De Meern gevormd, bestaande uit het niet door de gemeente Utrecht geannexeerde deel van Oudenrijn, de voormalige gemeente Veldhuizen, het gebied van De Meern ten noorden van de Leidse Rijn, Vleuten en Haarzuilens. Dankzij deze gemeentelijke herindeling kwam een einde aan de merkwaardige driedeling van het dorp De Meern over de gemeenten Oudenrijn, Veldhuizen en Vleuten, waarbij het 'driegemeentenpunt' midden in het dorp lag.

Vanaf dat moment kon Oudenrijn zich voorspoedig ontwikkelen. Het gemeentehuis kwam weliswaar leeg te staan - later werd dit weer betrokken door een huisarts -, maar erachter werden in hoog tempo honderden nieuwe woningen gebouwd. Deze nieuwbouwbuurt binnen De Meern heette, net als de vroegere gemeente, Oudenrijn.

In dezelfde periode vestigden zich bedrijven aan de Strijkviertel, welke weg 1 km ten oosten van de bebouwde kom van De Meern ligt. Door de gunstige ligging ten opzichte van Knooppunt Oudenrijn (dat genoemd is naar de gemeente waarin het lag toen het werd aangelegd) en de rijkswegen A12 en A2 breidde dit bedrijvengebied, dat inmiddels de naam Bedrijvengebied Oudenrijn draagt, zich steeds verder naar het westen uit. Thans raakt het bijna de woonbuurt Oudenrijn.

Aantal inwoners[bewerken]

Omdat de buurtschap Oudenrijn geen officiële buurt is van de gemeente Utrecht en doordat het buurtniveau het laagste niveau is waarop bevolkingscijfers worden gepubliceerd, is een exact aantal inwoners van deze buurtschap niet te geven.

Het grootste probleem hierbij wordt gevormd door het westelijke dichtbevolkte deel van Oudenrijn binnen de buurt De Meern-Zuid (buurtnummer 10.32) met 6.200 inwoners op 1 januari 2017. Deze buurt wordt door de vroegere grens tussen de gemeenten Oudenrijn en Veldhuizen verdeeld in twee helften van ongeveer gelijke grootte. De westelijke helft ligt buiten Oudenrijn; de oostelijke helft behoort ertoe.

He middendeel van de buurtschap, de buurt Bedrijvengebied Oudenrijn (buurtnummer 10.33), telde op 1 januari 2017 254 inwoners. Deze buurt omvat echter ook een deel van de Zandweg op de noordelijke oever van de Leidse Rijn. Dit water is de noordgrens van de buurtschap, waardoor de Zandweg net erbuiten valt.

Het oostelijk deel, dat binnen de woonplaats Utrecht en de wijk Leidsche Rijn ligt, omvat de buurten Rijnvliet (buurtnummer 9.51) met 128 inwoners op 1 januari 2017 en Bedrijvengebied Strijkviertel (buurtnummer 9.52) met 0 inwoners.

Uitgaande van bovenstaande gegevens kan het aantal inwoners van de buurtschap Oudenrijn in het jaar 2017 worden geschat op 3.000 tot 3.500 inwoners.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Rijksstraatweg 20. Van 1859 tot 1940 was hier de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingskerk gevestigd. De parochie die hier zetelde verhuisde in het jaar 1940 naar een nieuw en groter kerkgebouw in het centrum van De Meern. Hierna werd het voormalige kerkgebouw verkocht aan de Hollandia Zijspanfabriek onder de voorwaarde dat deze koper het zodanig zou veranderen dat het er van buiten niet langer uitzag als een kerk.[1] Zo werden spitsboogvensters aan de bovenzijde rechtgetrokken en de kleine torens aan weerszijden van de ingangspartij verwijderd. Enkele decennia later betrok een andere gebruiker, metaalbedrijf Metak, dit pand. Dit heeft tot 2011 geduurd.[2][3] Daarna stond het enkele jaren leeg, totdat het in 2015 een culturele bestemming kreeg. Het staat sindsdien bekend als de Metaalkathedraal en fungeert als artistieke broedplaats. De hoofdbouw is door een tussenvloer (daterend uit de tijd van het industriële gebruik) verdeeld in een benedenruimte en een bovenzaal. De bovenzaal heeft nog de originele kap- en gewelfconstructie in neo-gotische stijl. Deze wordt onder andere gebruikt voor kleine theatervoorstellingen en tv-uitzendingen.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)