Oudnieuwe Synagoge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Oudnieuwe Synagoge
Het interieur van de synagoge met bovenin het rode vaandel van de Praagse Joodse gemeenschap.

De Oudnieuwe Synagoge (Jiddisch: Altneuschul; Tsjechisch: Staronová synagoga) is een synagoge in de Joodse wijk Josefov van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het is de oudste synagoge van Europa die in de 21e eeuw nog in gebruik is.[1] Net ten westen van de synagoge ligt de oude joodse begraafplaats.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebouw werd gebouwd in het midden van de 13e eeuw en de bouw was gereed in 1275.[1] In eerste instantie werd het gebedshuis de Grote of Nieuwe Synagoge genoemd, om hem te onderscheiden van een oudere synagoge, die tegenwoordig niet meer bestaat. Toen in de 16e eeuw nieuwe synagoges werden gebouwd in de Joodse wijk kreeg de synagoge de huidige naam.

De Oudnieuwe Synagoge is gebouwd in vroeggotische stijl. Omdat het in die tijd voor Joden niet was toegestaan bouwmeester te zijn is het gebouw ontworpen door christenen. Sinds de 13e eeuw is het weinig veranderd. In de 18e eeuw werd aan de west- en noordzijde een gallerij toegevoegd vanwaaruit de vrouwen de dienst konden volgen via openingen in de muur. Josef Mocker renoveerde het gebedshuis in 1883 en gedurende de 20e eeuw hebben driemaal renovatiewerkzaamheden plaatsgevonden.

Legenden[bewerken]

Volgens een legende zouden voor de bouw stenen van de oorspronkelijke tempel van Jeruzalem zijn gebruikt. Deze zouden door engelen gebracht zijn op voorwaarde dat de stenen weer teruggebracht zouden worden als de messias op aarde verschijnt en de tempel herbouwd zal worden.

Een andere legende gaat over de Golem, een wezen van klei dat door de rabbijn Jehoeda Löw gecreëerd zou zijn en die hij, na het weer levensloos te maken, in de genizah op de zolder van de synagoge verstopt zou hebben.