Oudorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over het Noord-Hollandse dorp en de tegenwoordige wijk in Alkmaar. Voor de plaats in Zuid-Holland, zie Ouddorp.
Oudorp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oudorp (Noord-Holland)
Oudorp
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Alkmaar Alkmaar
Coördinaten 52° 38′ NB, 4° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,23[1] km²
- land 8,12[1] km²
- water 0,11[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
665[1]
(81 inw./km²)
Woningvoorraad 286 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 1820
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oudorp is een dorp en tevens een wijk in de gemeente Alkmaar, in de provincie Noord-Holland.

Oudorp was lang een zelfstandige gemeente, maar is bij de gemeentelijke herindeling van 1 oktober 1972, net als een gedeelte van Koedijk, bij Alkmaar gevoegd.

De Oudorperpolder wordt sindsdien bij de stad Alkmaar gerekend en niet bij het dorp Oudorp. Toch is het van oorsprong onderdeel van het dorp. De polder werd in de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw ontwikkeld tot een woonwijk, deze wijk ligt niet aan de stad vast maar aan het dorp Oudorp. Het betrof een uitbreiding van het dorp Oudorp. Het dorp Oudorp kende in 2023 4.260 inwoners. De wijk als geheel kende in 2018 13.640 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oudorp is al een oude plaats, in de 11e eeuw komt de plaats voor als Aldenthorf, wat ook verwijst naar de huidige betekenis: een "oud dorp". In 1120 komt de plaats voor als Oudthorp en in 1289 als Outdorpe. Men kan bij de laatste twee namen goed de verschuiving van de schrijfwijze zien, die uiteindelijk ertoe leidt dat de plaats maar met één 'd' wordt geschreven.

Het oosten van Oudorp lag in de hoge- en late middeleeuwen door ontginning van het veen door de mens in combinatie met stormvloeden aan een waddengebied van een groot meer dat was ontstaan. In de late middeleeuwen werden de eerste pogingen gedaan tot inpoldering en beheersing, hierdoor ontstonden de Schermer en de Heerhugowaard. In de 17e eeuw zijn deze ook echt ingepolderd.

Oudorp was van oudsher een afzonderlijke gemeente. Maar in 1812 (in de Franse tijd) werd Oudorp ingedeeld bij de gemeente Broek op Langedijk. In 1817 werd weer een gemeente Oudorp ingesteld. Deze bestond tot 1 oktober 1972, toen Oudorp samenging met / opging in de gemeente Alkmaar.[2]

Markante gebouwen en plekken in Oudorp[bewerken | brontekst bewerken]

De Ambachtsmolen in Oudorp
De entree van het oude dorp vanaf de Munnikenweg in 1973
  • De Munnikenweg. Het wegdek van deze weg bestaat uit kasseien, in Noord-Holland beter bekend als "kinderkopjes".
  • Aan de Munnikenweg hebben twee dwangburchten gestaan die gebouwd waren in de 13e eeuw in opdracht van graaf Floris V in het kader van zijn strijd tegen de West-Friezen:
    • De Middelburg
    • De Nieuwburg (Nijenburgh)
De contouren van de Nieuwburg zijn gemarkeerd door wandelpaden.

Geboren in Oudorp[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oudorp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.