Oudshoorn (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oudshoorn (dorp))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oudshoorn
Wijk van Vlag Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn
Oudshoorn binnen Alphen
Kerngegevens
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn
Coördinaten 52° 8′ 0″ NB, 4° 40′ 0″ OL
Oppervlakte 6,43 km²  
Inwoners
(2017)
9.365[1]
Overig
Postcode(s) 2401

Oudshoorn is een wijk in Alphen aan den Rijn. Vóór de annexatie in 1918 was Oudshoorn een dorp en gemeente in Zuid-Holland aan de Oude Rijn tussen Woubrugge, Ter Aar, Aarlanderveen en Alphen aan den Rijn. In 1822 telde de gemeente Oudshoorn 1358 bewoners en in 1875 waren dat er 2252 waarvan driekwart lidmaat was van de Nederlands Hervormde Kerk en een kwart van de Rooms-Katholieke kerk.

Naast het gelijknamige dorp bevatte de gemeente ook de buurtschappen Ridderbuurt en Molenaarsbrug. Het dorp lag lang uitgestrekt langs de kromming in de rivier de Oude Rijn van de buurt Molenaarsbrug tot aan de Aarlanderveense kerkbuurt. Van oorsprong bestond de gemeente uit twee heerlijkheden: Gnephoek en Oudshoorn. De Heren van Oudshoorn worden al omstreeks 1300 in de geschiedenis vermeld. Van ouds vond de bevolking haar bestaan in de landbouw en veeteelt en -ten dele- in de pannen- en pottenbakkerij en andere fabrieksarbeid. Sinds 1918 maakt het deel uit van de gemeente Alphen aan den Rijn.

De glas-in-loodramen van de Nederlands Hervormde Kerk, gemaakt tussen 1661-1671, maakten in 1991 onderdeel uit van de Lijst 'Top 10' Glas-in-lood van het toenmalige ministerie van WVC in verband met aanvullende beschermende maatregelen bij buitengewone omstandigheden.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Het fraaie Hervormde kerkgebouw van Oudshoorn, gebouwd in de periode van 1663 tot 1665.