Ouigo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ouigo
Ouigo
Algemene informatie
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Hoofdvestiging Parijs
Actief Vanaf 1 April 2013
Website http://www.ouigo.fr/
Bedrijfsstructuur
Aandeelhouder(s) SNCF
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Ouigo is de naam voor Low cost TGV-diensten. De Ouigo-treinen verbinden Marne la Vallée-Chessy TGV (nabij Parijs), met Lyon-Saint-Exupéry TGV, Marseille Saint-Charles, Montpellier Saint-Roch, Rennes, Nantes en Tourcoing (nabij Lille).

Ouigo is een merk van de SNCF, dat hiermee de concurrentiestrijd hoopt aan te gaan met lagekostenluchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en easyJet.

Geschiedenis[bewerken]

De treindienst werd op 19 februari 2013 gepresenteerd aan het grote publiek, en startte op 1 april 2013. Op 13 december 2015 werd het netwerk uitgebreid. Ook Tourcoing (nabij Lille), Rennes en Nantes werden toen op het net aangesloten.

Beschrijving[bewerken]

Een Ouigo onderweg.

Het concept van Ouigo is niet eerder gebruikt op het spoor, het concept is erop gericht kosten te drukken. De treinen hebben meer zitplaatsen dan een reguliere TGV, door de eerste klas op te heffen en ook in het barrijtuig stoelen te plaatsen. De treinen starten te Marne-la-Vallée, opdat ze snel de hogesnelheidslijn op gaan. Ook in Lyon (alleen doorgaande treinen), Valence, Avignon en Aix-en-Provence wordt langs de hogesnelheidslijn gestopt. De reiniging vindt plaats tijdens de rit, zodat de trein niet lang stil hoeft te staan op de eindpunten. In totaal worden de Ouigo-treinen 12 à 13 uur per dag gebruikt, tegen 8 uur voor gewone TGV's. [1]

Evenals bij lagekostenluchtvaartmaatschappijen dient voor extra service te worden betaald. Toeslagen worden gevraagd voor onder andere stopcontacten, extra bagage (1 bagagestuk mag gratis mee). De vergoeding bij vertragingen blijft beperkt tot wat wettelijk verplicht is.

Reizigers moeten uiterlijk 30 minuten van tevoren inchecken op het beginstation, zodat voor vertrek onder andere de tickets en de bagage gecontroleerd kunnen worden.

Door het concept valt de ticketprijs aanzienlijk lager uit dan bij reguliere TGV-treinen. De goedkoopste kaarten voor een enkele reis Parijs-Marseille (750 kilometer) kosten bij Ouigo 10 euro. De maximumprijs voor dit traject is met Ouigo 85 euro, 30% lager dan met het standaard TGV-tarief op dit traject.

Diensten[bewerken]

De onderstaande tabel toont de Ouigo-diensten sinds 13 december 2015.

Ritten van naar Aantal ritten per week
Marne-la-Vallée – Chessy Marseille Saint-Charles 14
Marne-la-Vallée – Chessy Montpellier Saint-Roch 8
Marne-la-Vallée – Chessy Lyon-Part-Dieu 6
Marseille Saint-Charles Marne-la-Vallée – Chessy 17
Marseille Saint-Charles Lyon-Perrache 1
Montpellier Saint-Roch Marne-la-Vallée – Chessy 7
Montpellier Saint-Roch Lyon-Perrache 1
Lyon-Perrache Marne-la-Vallée – Chessy 4
Lyon-Perrache Marseille Saint-Charles 4
Lyon-Perrache Tourcoing 7
Lyon-Perrache Nantes 1
Tourcoing Nantes 6
Tourcoing Rennes 7
Tourcoing Lyon-Part-Dieu 7
Rennes Lyon-Part-Dieu 1
Rennes Tourcoing 6
Nantes Tourcoing 7


Daarnaast kunnen stations aangedaan worden doordat ze langs de route liggen. Ook wordt er gestopt te Valence-Rhône-Alpes-Sud TGV, Avignon TGV, Aix-en-Provence TGV, Nîmes, Valence-TGV, TGV Haute-Picardie, Massy TGV, Aéroport Charles De Gaule, Le Mans en Angers Saint-Laud.

Materieel[bewerken]

Voor de Ouigo-dienst wordt gebruikgemaakt van speciaal omgebouwde TGV Duplex-treinstellen. De treinen hebben alleen 2e klas zitplaatsen, en hebben geen barafdeling. Hierdoor heeft de trein 20% meer zitplaatsen dan een regulier Duplex-treinstel.

Zie ook[bewerken]