Oulu (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oulu
Gemeente in Finland Vlag van Finland
Wapen van Oulu
Kaart met de locatie van Oulu
Situering
Voormalige provincie Oulu
Landschap (maakunta) Noord-Österbotten
Coördinaten 65° 3′ NB, 25° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3.031,64 km²
Inwoners (31 juli 2018) 202.047
(67 inw./km²)
Gemeentenummer 564
bron: Fins Bureau voor Statistiek
Foto's
Oulu collage
Oulu collage

Oulu (Zweeds: Uleåborg) is een stad met bijna 200.000 inwoners (2015)[1] in het noordwesten van Finland. Het is de hoofdstad van de provincie Oulu en ligt aan de monding van de rivier Oulujoki aan de Botnische Golf. Oulu is de op vijf na grootste gemeente en het vierde stedelijk gebied van het land. Oulu is de enige grote stad in de noordelijke helft van Finland en geldt daarom als 'hoofdstad van het Noorden'. Oulu groeit snel, er is sprake van een trek van de bevolking vanuit Noord-Finland naar de stad, waar men meer mogelijkheden op werk en educatie aantreft. De stad heeft een universiteit.

Economie[bewerken]

Oulu is ontstaan als zeehaven; de havenfunctie is echter in de loop der jaren minder belangrijk geworden. Oulu bezit inmiddels wel de tweede luchthaven van het land. De belangrijkste traditionele industrieën waren metaal-, leer- en houtverwerking. Vandaag de dag zijn elektrotechniek, telecommunicatie en informatietechnologie echter de belangrijkste sectoren die bijdragen aan de ontwikkeling van de stad. Van belang is daarbij het samenspel tussen bedrijfsleven en de universiteit. Oulu staat hierdoor bekend als Hightech-stad.

Geschiedenis[bewerken]

De stad groeide uit rond een kasteel dat in 1590 werd gesticht; in 1610 ontving het stadsrechten. In de 19e eeuw werd het een belangrijk commercieel centrum; Oulu was exporthaven voor teer, dat in het achterland werd geproduceerd en in grote hoeveelheden werd geëxporteerd. De stad telde in die tijd de grootste handelsvloot van het land. In 1882 werd Oulu grotendeels vernietigd door een grote brand, maar de stad werd weer herbouwd. De Universiteit van Oulu werd opgericht in 1959 om het noorden van het land van hoger onderwijs te voorzien. Het Finse telecommunicatieconcern Nokia heeft eind 20e eeuw grote onderzoeks- en productiefaciliteiten in Oulu gevestigd, die voor een belangrijk deel aan de ontwikkeling van de stad hebben bijgedragen.

In 2009 is de gemeente Ylikiiminki bij de gemeente gevoegd en in 2013 zijn de gemeenten Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo en Yli-Ii opgegaan in de gemeente.

Geboren in Oulu[bewerken]

Externe link[bewerken]

Satellietfoto
Beeldenmuur
Centrale bibliotheek Oulu

Bronnen[bewerken]

  1. 30-04-2015 = 196.956, kijk https://web.archive.org/web/20150612185224/http://vrk.fi/default.aspx?docid=8830&site=3&id=0, bekeken 9-07-2015.