Outlaws (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Outlaws
Ontwikkelaar(s) LucasArts
Uitgever(s) LucasArts
Muziek Clint Bajakian
Datum van uitgave 31 maart 1997
Genre(s) First person shooter
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Engine Jedi engine
Platform(s) PC
Media Cd-rom
Systeemeisen
Processor: Intel Pentium 60 mhz
Werkgegegeugen: 16MB RAM
Grafische kaart: SVGA
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Outlaws is een computerspel van LucasArts uitgebracht in 1997. Het is een first-person shooter die zich afspeelt in het Wilde Westen. Het spel werd gemaakt met een verbeterde versie van de Jedi game engine die het eerst werd gebruikt voor het spel Star Wars: Dark Forces. Het spel is een lichte parodie op The Good, the Bad and the Ugly. Hoewel het geen financieel succes was, heeft het toch een zekere cultstatus en wordt het anno 2010 nog steeds gespeeld door een horde fans.

LucasArts heeft nog 3 patches uitgebracht:

  • In 1997 om support voor Glide en Aureal A3D toe te voegen
  • In 1998 verscheen een upgrade om het spel bij te werken tot V2 dat ook een aantal extra missies bevatte
  • In 2001 om support voor Direct3D toe te voegen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

James Anderson, een gepensioneerde U.S. Marshal vindt ’s avonds zijn vrouw Anna zwaargewond en stervende. Zijn dochter Sara werd ontvoerd door twee vogelvrijen: Matt “Dr. Death” Jason en “Slim” Sam Fulton die net in dienst werden genomen door de kwaadaardige spoorwegbaas Bob Graham.

Graham heeft verschillende vogelvrijen ingehuurd die hij op de mensen die op en rond zijn land leven afstuurt. De vogelvrijen terroriseren de omwonenden zodat zij hun land verkopen of wegtrekken. Zo hoopt Graham dat hij een grote spoorweg kan aanleggen.

De psychotische Dr. Death interpreteert de instructies van Graham verkeerd waardoor hij Anna neerschiet en Sara ontvoert. Nadat James zijn vrouw begraaft, gaat hij op zoek naar zijn dochter. Hij reist doorheen het Wilde Westen waar hij de vogelvrijen die in dienst zijn van Bob Graham neerschiet of inrekent.

Anderson wordt achtervolgd door nachtmerries over zijn vermoorde vader. Toen James nog een kind was, ging hij eens samen met zijn vader op kampeertocht in de wildernis. Zijn vader werd ‘s nachts doodgeschoten door een onbekende. Deze onbekende heeft James laten leven met de melding: “om het gevoel van de vrees voor de dood te behouden”.

Uiteindelijk vindt Anderson Dr. Death in een oude mijn. James kan hem overmeesteren en bindt hem vast aan een touw. Hij hangt Dr. Death vervolgens boven een diepe mijnschacht. Dr. Death vertelt dat Sara verborgen wordt gehouden in een oud Indiaans dorpje. Dr. Death beseft dat James hem niet uit de put zal halen. Daarom pest hij hem met de moord op zijn vrouw Anna. James doorbrandt de koord met zijn sigaret waardoor Dr. Death een dodelijke val maakt in de mijnschacht.

In het indianendorp loopt James in een hinderlaag van de indianen. Het opperhoofd is verbaasd over James' kracht. Dan blijkt dat James vroeger nog een ander kind had dat gestorven is. Uit sympathie vertellen ze hem waar Sara wordt vastgehouden. Dat is niet in het indianendorp, maar wel in de villa van Bob Graham: de “Big Rock ranch”.

Anderson gaat naar de ranch en confronteert Graham. Tijdens een schietgevecht valt Graham neer op de grond. Anderson doorzoekt de villa en vindt zijn dochter. Echter is Graham niet dood. Hij neemt zijn geweer en richt het op Anderson. Anderson komt dan te weten dat Graham ook de moordenaar is van zijn vader. Wanneer Graham James wil neerschieten, is Sara echter sneller met haar geweer. Zij doodt Graham en vader en dochter rijden vervolgens terug naar hun eigen ranch.

Aantal levens[bewerken]

Aangezien Outlaws geen avonturenspel is, is de LucasArts-regel “het hoofdpersonage kan niet worden gedood” niet van toepassing. Outlaws is nu eenmaal een first-person shooter en het zou onlogisch zijn mocht de speler niet gedood kunnen worden. Het spel heeft wel enkele moeilijkheidsgraden. In de eenvoudige graden kan de speler heel wat geweerschoten overleven, maar in de moeilijke verliest hij het spel wanneer hij door 1 of 2 kogels wordt geraakt.

Extra missies[bewerken]

Naast de singleplayer verhaallijn zijn er nog 5 losstaande missies die vertellen hoe Anderson U.S. Marshal geworden is. In elke missie is het de bedoeling om één bepaalde vogelvrije te vangen of te doden. Om in rang te stijgen moet je punten verdienen door gestolen geld te vinden, vogelvrijen te vangen en uit te leveren of door vijanden te doden. Het puntensysteem is zo opgebouwd dat je meer punten krijgt bij het vangen van een vogelvrije dan wanneer je hem zou doden. Het is trouwens ook een stuk moeilijker om een vijand te vangen dan hem vanop afstand dood te schieten. In 1998 bracht LucasArts vier nieuwe missies uit die je kon downloaden van de officiële website. Dit pakket bevatte ook een upgrade naar versie 2.0 van het spel waardoor je de rol van een ander hoofdpersonage kon aannemen.

Multiplayer[bewerken]

In multiplayer kan de speler een ander hoofdpersonage kiezen: Matt “Dr Death” Jackson, "Bloody" Mary Nash, James Anderson, Chief Two-Feathers, "Gentleman" Bob Graham of "Spittin'" Jack Sanchez. Elk personage heeft zijn eigen sterke en zwakke punten zoals: snelheid, beschikbare wapens, gezondheid, … Ondertussen zijn er al meer dan 1500 multiplayer missies uitgekomen. Ook in 2010 komen er nog regelmatig nieuwe missies bij.

In de multiplayer mode kan je ook met meerdere mensen online spelen. Hiervoor maakt het spel connectie met IRC-kanalen. Ondertussen is het spel redelijk oud en werkt het niet meer met alle platformen/hardware.

Vervolgdelen[bewerken]

Hoewel er geen plannen zijn voor een vervolg leeft het huidige spel nog bij een kleine horde fans. Op diverse websites vind je regelmatig nog nieuwe missies die je kan integereren in het spel.

Muziek[bewerken]

De muziek in het spel werd gecomponeerd door Clint Bajakian. Hiervoor werd beroep gedaan op een speciaal orkest dat enkel gebruikmaakt van authentieke instrumenten. Het spel maakt gebruik van 15 liedjes die je ook kan afspelen op een gewone CD-speler.