Ouvreuse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een ouvreuse is een vrouw die in een schouwburg of een bioscoop de plaatsen aanwijst. Als de voorstelling al begonnen was en het donker was in de zaal, had zij een zaklantaarn om de kaartjes van de bezoekers te kunnen lezen, waarna zij de bezoekers naar hun zitplaats begeleidde waarbij zij het gangpad verlichtte zodat de bezoekers konden zien waar ze liepen.

Voordat minimum lonen verplicht werden, was ouvreuse een normaal aanvaardbaar beroep. Met de huidige sociale bescherming van de werknemers is dat onmogelijk. Voor de Tweede Wereldoorlog en vaak nog daarna, werd de ouvreuse meestal niet door haar werkgever betaald. Haar inkomen bestond uit haar deel in de opbrengst van de verkochte programma's en fooien. Tijdens de pauze kwam daar nog een commissie op verkochte frisdrank en snoep bij.

Sommige bioscoopketens hadden op die manier een leger aan "gratis" werkkrachten in hun zalen. Natuurlijk was dat geen echt "gratis", maar wel een groot "leger". Gratis bestaat immers niet http://en.wikipedia.org/wiki/There_ain%27t_no_such_thing_as_a_free_lunch. Veeleer was het een grote werkgelegenheid, die onmogelijk werd gemaakt van zodra minimum lonen verplicht werden.

Er is geen mannelijke vorm van het woord ouvreuse. Hij wordt meestal gastheer genoemd.