Ovadia Yosef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ovadia Yosef

Ovadia Yosef, geboren als Abdullah Youssef, (Hebreeuws: עובדיה יוסף) (Basra (Irak), 23 september 1920 - Jeruzalem, 7 oktober 2013) was een rabbijn van Israël en was tot zijn dood religieuze leider van het Sefardisch charedisch jodendom.

Hij was een geleerde van de Talmoed en daarnaast een hooggewaardeerd rechter (posek) in de joodse wetgeving (halacha). Hij was de voormalige Sefardische opperrabbijn van Israël en de spirituele leider van de politieke partij Shas in het Israëlisch parlement (Knesset).

Rabbijn Yosef speelde een sleutelrol in het Sefardisch jodendom en werd vereerd door zijn volgelingen. Bij de Israëlische verkiezingen van 2006 zei Yosef tegen zijn volgelingen dat iedere charedische Jood volgens hem zijn stem uit zou moeten brengen. Door alle charedische Joden hun stem uit te laten brengen, meent hij grote invloed uit te kunnen oefenen op de Israëlische staat.

Ovadia Yosef bracht enkele malen de Israëlische regering in verlegenheid met zijn anti-Palestijnse uitspraken.[1] Tijdens de Tweede Intifada riep hij op tot vernietiging van de Arabieren, zonder genade. Later zei hij dat hij "terroristen" had bedoeld te zeggen. Op 28 augustus 2010, aan de vooravond van vredesoverleg in Washington, bad hij dat "al die gemene mensen die Israël haten, zoals Aboe Mazen, van de wereld verdwijnen. Moge God al die nare mensen met de pest treffen."[2]