Ovatonde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ovatonde in Barneveld, genaamd Ovotonde
Roethof Ovatonde in Amersfoort

Een ovatonde of ovonde is een gelijkvloerse kruising in de vorm van een ovale rotonde. In België wordt het otonde of ovonde genoemd; in Nederland spreekt men van ovatonde, ovotonde of een ovonde. Soms is er sprake van een ongelijkvloerse kruising, waarbij de gescheiden rijbanen een afzonderlijke viaduct vormen of waar de gekruiste weg een viaduct is. Een ovatonde wordt vooral toegepast op plaatsen waar meerdere belangrijke wegen elkaar net niet (kunnen) kruisen en waar een ronde rotonde een te groot oppervlak inneemt.

Ovatondes N203 Wormerveer[bewerken]

In 2015 zijn twee gelijkvloerse ovatondes aangelegd in de provinciale weg N203 (Esdoornlaan) bij Wormerveer. Hier is gekozen voor ovatondes omdat de N203 ter plaatse gescheiden rijbanen heeft.[1]

Ovatonde Waalsprong[bewerken]

De Ovatonde is een verkeersplein, dat als afrit functioneert, verhoogd aangelegd boven de N325, de oude snelweg tussen Arnhem en Nijmegen. Het verkeersplein ligt aan de weg tussen Oosterhout en Ressen. Op 23 juli 2009 is hij in gebruik genomen.

Ovotonde Barneveld[bewerken]

In 2010 is ten behoeve van verkeer naar de middelbare school De Meerwaarde een ovatonde aangelegd.

In 2013 is de naam van deze rotonde gewijzigd in Ovotonde (ovo is Latijn voor ei) in verband met het Jaar van de Barnevelder en de nabijheid van het Pluimveemuseum. Overigens is de vorm van deze rotonde niet ei-vormig.

Ovonde Borne[bewerken]

In Borne ligt sedert 2011 een ovonde. Aan de zuidwestkant van de ovonde is een overweg. Er werd voor een ovonde gekozen omdat die ruimte heeft voor het verkeer om te wachten als de spoorbomen gesloten zijn.

Ovatonde Heerhugowaard[bewerken]

In november 2011 nam het college van B&W van Heerhugowaard een ontwerpbesluit tot een omgevingsvergunning voor de bouw van een ovatonde op de locatie N242 Westerweg-Westtangent.[2]

Ovonde Brecht[bewerken]

Ook in Brecht is een ovonde aangelegd. Deze ligt boven de E19 aan het nieuwe op- en afrittencomplex. Vanwege de aanleg van de HSL was de aansluiting Brecht niet meer compleet. Na aanleg van een nieuw complex is de aansluiting richting Antwerpen weer gerealiseerd. tegelijkertijd is men bezig met de aanleg van een nieuwe rondweg rond Brecht, waar de ovonde ook deel van is.