Overamstel (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdam metro logo.svg
Overamstel
Overamstel
Plaats Amsterdam
Afkorting OAS
Opening 1 december 1990
Vervoerder GVB
Metrostation
Type Viaductstation
Perrons 2
Perronsporen 3
Metro
Lijn richting Volgend station
 50  Isolatorweg RAI
 50  Gein Van der Madeweg
 51  Isolatorweg RAI
 51  Centraal Station Spaklerweg
Ligging
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 55′ OL
Overamstel (metro van Amsterdam)
Overamstel
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Overamstel is een station van de Amsterdamse metro, gelegen in het industriegebied Overamstel in de gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost[1] op de grens met de gemeente Ouder-Amstel (kern Amsterdam-Duivendrecht). Het station bevindt zich op een brug/viaduct (brugnummer 1641; sinds 23 november 2017 Duivendrechtsevaartmetrobrug) boven de Duivendrechtsevaart en de Willem Fenengastraat.

Het station opende op 1 december 1990 als onderdeel van metro/sneltramlijn 51, de zogenaamde Amstelveenlijn. Sinds 28 mei 1997 wordt station Overamstel ook aangedaan door Ringlijn 50. De Amstelveenlijn is vanaf 3 maart 2019 vervangen door Metrolijn 51.

Het metrostation telt twee perrons en drie sporen; uitgangen leiden naar beide zijden van het kanaal. Net als op metrostation Isolatorweg zijn er op dit metrostation geen roltrappen, wel zijn er liften bij de Willem Fenengastraat, aan de oostkant van de vaart.

Oorspronkelijk stopten treinen in beide richtingen aan een eilandperron, nu het noordelijk perron, dat nu alleen nog door metro's en sneltrams in westelijke richting wordt gebruikt. In verband met de komst van de Ringlijn werd aan de zuidzijde een nieuw perron met een derde spoor gebouwd. Ten oosten van station Overamstel splitsen de lijnen 50 en 51 zich. Lijn 50 buigt over twee hoge fly-overs af naar het zuiden om bij station Van der Madeweg op de sporen van lijn 53/54 aan te sluiten; lijn 51 kruist de Oostlijn via een onderdoorgang richting station Spaklerweg.

De afwerking van het station was oorspronkelijk zeer sober. Alle grote betonvlakken zoals de gehele liftkoker, werden onbehandeld in het zicht gelaten. Omdat dit vervuiling en verwaarlozing in de hand werkte werden deze vlakken in 1997, voorafgaand aan de opening van de Ringlijn, alsnog bekleed met gekleurde keramische tegels.

In de onmiddellijke omgeving van het station bevinden zich meerdere grote hotels, de basiswerkplaats rail met Garage Zuid van het busbedrijf van het GVB aan de Joan Muyskenweg[2] en het Logistiek Centrum Metro, de centrale verkeersleiding van het metrobedrijf, aan de Van Marwijk Kooystraat.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]