Overeng

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overeng
Het kasteel Overeng in 1721
Locatie Loil
Algemeen
Kasteeltype havezate
Gebouwd in 14e eeuw
Gesloopt in rond 1970
Overeng in de 18e eeuw

De havezate Overeng of Overenk stond in het Nederlandse dorp Loil, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van de havezate Overeng dateert uit de 14e eeuw. Het geslacht Van Overeng was toen de eigenaar van het goed. Een van hen was Henrick toe Averhingh, die wordt vermeld in een akte uit 1399.

Overeng was een leen van de bannerheren van Anholt. Dit bleef zo tot eind 18e eeuw.

Midden 15e eeuw kwam Overeng in handen van de familie Momme en in de tweede helft van de 17e eeuw kwam het goed in bezit van de familie Van Broeckhuyzen. Zij hadden echter last van schulden en verkochten daarom in 1712 Overeng aan Johan Roelen. Sindsdien is Overeng in bezit gebleven van boerenfamilies.

In 1870 kocht Johannes Roosendaal Overeng aan voor zijn zoon Johannes Hendrikus. Zijn nazaten bleven het huis in bezit houden, maar vanwege minderjarige erfgenamen werd het goed van 1933 tot 1952 verpacht. Hierna keerde de familie Roosendaal weer als bewoners terug. Zij lieten in de jaren 1970 het verouderde huis afbreken en bouwden een nieuwe woning die eveneens Overeng werd genoemd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis stond op een omgrachte heuvel en had een ophaalbrug. In de 19e eeuw was de havezate gedegradeerd van adellijk huis tot een boerderij. Het gebouw bevatte mogelijk nog delen van de middeleeuwse havezate. Begin 20e eeuw zijn de grachten gedempt.

In de 19e eeuw werd de havezate ook wel aangeduid als Groot Overenk. Dit was ter onderscheid van de hoeve Klein Overenk, die bij de havezate hoorde en werd verpacht. Klein Overenk is kort na de aankoop door Johannes Roosendaal in 1870 gesloopt.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Havezate Overeng van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.