Overleg:Aandeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

bronvermelding: gegevens zoals publiek verspreid door de Belgische Vereniging van Banken, bewerkt en ingekort door mijzelf.Hogersluys 18 jan 2004 01:27 (CET)


Waarom is het laatste stuk vet gedrukt? MartinD 21 jun 2004 21:09 (CEST)

lijkt me een bug in de software. Rob Hooft 28 jun 2004 15:48 (CEST)

Over het document bij de uitgifte van aandelen, dat heet het prospectus, hoe vreemd dat ook de gemiddelde luistraar in de oren mag klinken. --Sybren 21 apr 2005 14:57 (CEST)

Erfenis[bewerken]

Kan er ook in het artikel genoemd worden dat aandelen na de dood van de aandeelhouder erfelijk worden overgebracht? Anders dan bij directeurschap.--Argilio (overleg) 28 feb 2011 15:46 (CET)

Bestuurders benoemen bestuurders?[bewerken]

Voor de lezer is niet direct duidelijk wie bedoeld wordt met "zij" in de volgende zin: "Verder mag een aandeelhouder de bestuurders geen instructies geven. Zij hebben bij de wet en vaak bij statuten bepaalde rechten, waaronder benoeming en ontslag van bestuurders." Betekent dit dat bestuurders bestuurders mogen benoemen en ontslaan?Jambee (overleg) 9 aug 2011 00:40 (CEST)

Historisch Rendement (Jeremy Siegel)[bewerken]

Het genoemde historische rendement van 6.5 tot 7 procent over 200, zou betekenen dat aandelen 29 tot 75 miljoen keer zo veel waard geworden zijn (gecorrigeerd over inflatie) als 200 jaar geleden. Dat is ridicuul. Er staat wel bij dat er discussie over is, maar dan kunnen we deze theorie beter domweg niet noemen, tot iemand een realistischere heeft. De theorie zal wel geen recht doen aan het feit dat fondsen bij grote koersdalingen na de emissie vaak van de beurs worden afgehaald, de voormalig aandeelhouder met een enorm verlies achterlatend. Met de notering verdwijnt ook het verlies uit de statistieken. Ondertussen heeft de onderneming wel het kapitaal van de initiele aandelen emissie in kas.

Graag respons hierop. Ik ben geen econoom, dus: enlighten me!

Wie is "me"? Jambee (overleg) 23 nov 2011 10:04 (CET)

aandeelhouder[bewerken]

waarom word er doorverwezen vanaf aandeelhouder er is een groot verschil tussen deze twee

Beste Panther95: Blijkbaar bestaat er nog geen lemma 'aandeelhouder'. Het staat u vrij er een aan te maken. Groet, Jambee (overleg) 9 okt 2012 23:05 (CEST)

Wetswijziging[bewerken]

Er zijn een aantal zaken veranderd sinds de invoering van de Wet Bestuur & toezicht. Ik zou graag zien dat daar op z'n minst melding van wordt gemaakt.

Kunt u het zelf vermelden? Mvg JRB (overleg) 9 okt 2012 19:22 (CEST)

Hoe werken beschermingsprefs?[bewerken]

"Een ander type, de beschermingsprefs, geeft geen vast recht op dividend, maar is bedoeld als wapen in de strijd tegen ongewenste overnames." Hoe dan? Ik kwam hier vanaf ABN AMRO Group N.V., waar melding wordt gemaakt van het afbreken van "haar beschermingsconstructie ... door het intrekken van de preferente aandelen." Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe die constructie dan werkt. FNAS (overleg) 19 jul 2016 10:17 (CEST)