Overleg:Abdij van Achel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In aansluiting op onderstaand bericht d.d. 20 oktober 2005: naar mijn weten ligt het Nederlandse deel van de Achelse Kluis op grondgebied van de gemeente Heeze-Leende. De Tongelreep is namelijk de grens. Het lukt mij niet om dit aan te passen in Wikipedia. Kan iemand dit doen?

Neen, zie adres van de kluis; dus wel degelijk in de gemeente Valkenwaard. Sonuwe () 12 jan 2015 16:04 (CET)

Ik zou het logischer vinden dat er, in de eerste zin van het artikel, verwezen wordt naar de gemeente Hamont-Achel ipv Valkenswaard. Donderwolk 20 okt 2005 23:43 (CEST)

Zo beter? Fnorp 21 okt 2005 10:16 (CEST)

Beste Donderwolk,

Ik ben het niet met je eens, vanwege de bijzondere historie die dit klooster heeft. Het zou er niet geweest zijn zonder de Noord-Nederlandse worsteling met religie, omdat het in feite is ontstaan uit een grenskapel. De oorspronkelijke stichter, Petrus van Eynatten, was een Noord-Brabantse kluizenaar en ook later zjn Nederlanders altijd op een belangrijke manier betrokken gebleven bij dit klooster. De Achelse kluis is gelegen in België én Nederland, zowel letterlijk als figuurlijk. Nederlanders beschouwen het als een Nederlands klooster en Belgen als een Vlaams. In die zin is het uniek en zo mag het van mij ook in het sjabloon blijven.Broederhugo 21 okt 2005 01:24 (CEST)

Beste Donderwolk en Broeder Hugo, volgens mij is het het beste om de abdij als Belgisch te beschouwen. Inderdaad ligt de abdij voor het grootste deel op Belgisch grondgebied. Daar zijn ook de kerk, de belangrijkste gebouwen en de hoofdingang. Pas bij uitbreiding is ook grond over de grens aangekocht. Dat een en ander voortkomt uit een stukje "Nederland in ballingschap" bevestigt eigenlijk alleen al dat het hier om een Belgische abdij gaat; in Nederland had iets vergelijkbaars indertijd nooit kunnen ontstaan. Fnorp 21 okt 2005 11:18 (CEST)
Bedankt voor je antwoord Fnorp en als Broederhugo zich hier kan bij aansluiten kan zich iemand ontfermen over de nodige aanpassingen. Groet Donderwolk 21 okt 2005 12:18 (CEST)