Overleg:Abraham Vereul

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Slavernijverleden[brontekst bewerken]

Wat is wel de manier om iemand die op deze manier zijn brood verdiende en mooi weer speelde met zijn "beschaving" te beschrijven? Anders dan het gewoon te zeggen? Wij zijn toch een cultuur van de waarheid spreken? Het is natrekbaar, er is een bron, het is geen roddel maar een feit, om is Wikipedia moderatie ter berscherming van de mensen die anderen tot slaaf maakten? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.210.192.203 (overleg · bijdragen) 26 aug 2020 01:14‎ (CEST)[reageer]

Ten eerste, het is nooit de bedoeling van Wikipedia om de geschiedenis te verhullen of te vervalsen. Dat is hier niet aan de orde.
Ten tweede, het artikel gaat over een staatsman en dichter. Dat is de reden voor het artikel. Daar hoort in de inleiding niet bij dat hij rijk werd door mensen te kopen, want daar gaat het in de eerste plaats niet om.
Ten derde, als het juist is dat Vereul mensen "tot slaaf maakte" (een eufemisme dat ik niet begrijp omdat een tot slaaf gemaakte toch een slaaf is?), dan zal hij niet de enige zijn, omdat het (hoe erg ook) vroeger geaccepteerd was om slaven te hebben. Achteraf oordelen is altijd gemakkelijk. Dit feit desondanks zo pontificaal in de inleiding opnemen komt daarom over als een politiek statement met de inzichten van nu.
Ten vierde ontbreekt een bron, en zoals een collega al heeft uitgelegd, kon hij niet uit bronnen halen dat het om Abraham ging, maar mogelijk over een van zijn zoons.
Groet, ErikvanB (overleg) 26 aug 2020 02:09 (CEST)[reageer]