Overleg:Accountant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hallo Pieter, welkom op Wikipedia. Er zijn bepaalde afspraken gemaakt om een beetje uniform te werken. Wanneer verschillende woorden bestaan voor één begrip wordt één pagina gebruikt om het begrip te omschrijven en vanaf de pagina's met de andere woorden leggen we een link. Zo is je bijdrage niet verwijderd maar verplaatst naar Boekhouder. Daar kan je verdere toevoegingen doen. Gebruiker:Willemdd

Niet eens, Willem, volgens mij zijn een boekhouder en een accountant twee verschillende beroepen, zie ook mijn oproep in de Kroeg. groet, theo 11 nov 2004 10:35 (CET)
Precies, dat wou ik net zeggen. Totaal verschillende opleiding. Accountant beschermd beroep, boekhouder mag iedereen zich noemen. En waar staan de afsrpaken om "uniform te werken"? Pieter1
Waar Willemdd terecht op doelt is het feit dat we inderdaad voor gelijke begrippen zogenaamde doorverwijzingen maken. In het geval van boekhouder en accountant heeft hij echter m.i. ongelijk. theo 11 nov 2004 10:39 (CET)
Hallo Theo, ik ben je opmerking gaan lezen en weet er ook onvoldoende over. Misschien is onze nieuwe vriend Pieter akkoord om een begin te maken met deze twee pagina's? Anderen schieten wel te hulp Willem 11 nov 2004 10:42 (CET)
Pieter is er druk mee, en ik ben van plan om eens af te wachten waar hij op eindigt. En daarna zal het WP mechanisme er best voor zorgen dat evt. aanvullingen of verbeteringen worden aangebracht. Ik heb dus de redirect van accountant weer ongedaan gemaakt. Groet, theo 11 nov 2004 10:45 (CET)
Bedankt Theo, het zijn hier al direct de bokshandschoenen :-), en zo leren we bij. Willem 11 nov 2004 10:55 (CET)
Veel mensen zijn op dit moment extra prikkelbaar, zal wel aan het maatschappelijke klimaat liggen of zo. Bokshandschoenen zijn er voor om direct uit te doen ;-) theo 11 nov 2004 10:59 (CET)

Ik ben degene geweest die van accountant een ongelijke redirect had gemaakt naar boekhouder (maar ben mogelijk vergeten het artikel aan die pagina toe te voegen, zodat het via de Referenties was op te vragen). Ik vind het dan jammer dat iemand die (ingelogd of niet) probeert het artikel accountant te schrijven en meteen "gestraft" wordt... Puck 13 nov 2004 12:03 (CET)


Wettelijke bescherming van de titel 'accountant'[bewerken]

De zin "Het voeren van de titel 'accountant' is in veel landen wettelijk beschermd." geeft de situatie onjuist weer. Bovendien betekent "accountant" in engelssprekende landen "boekhouder". In die landen noemt men een financieel controleur een financial auditor. De term "accountant" is (helaas) in het verleden door dhr. Van Dien (oprichter van Van Dien en Co, het eerste accountskantoor in Nederland) gebruikt om zijn beroep mee te duiden. Sedert dien is deze term gebleven. M.i. is het beter de omschrijving van het Nivra hier te gebruiken (http://www.nivra.nl/NivraSite/Het+NIVRA/Over+het+beroep/) welke hieronder is weer gegeven:

Niet iedereen mag zich accountant noemen De beroepsaanduiding registeraccountant (RA) is wettelijk beschermd. De registeraccountant (RA) is universitair opgeleid en staat ingeschreven in het accountantsregister van het NIVRA. RA's moeten zich houden aan strenge wettelijke eisen over de uitvoering van hun vak. Registeraccountants werken in opdracht van of in dienst van zowel grote, middelgrote als kleine organisaties.

Naast registeraccountants zijn er ook Accountant Administratieconsulenten (AA). Zij zijn op HBO-niveau opgeleid en staan ingeschreven in het accountantsregister bij de beroepsorganisatie NOvAA, de zusterorganisatie van het NIVRA. Zij verrichten veelal (controle)diensten voor middelgrote en kleine organisaties. Vermp01 24 jan 2009 10:43 (CET)

Beste Vermp01. Als je op de overlegpagina een discussie aangaat, is het prettig om de oorspronkelijke tekst te laten staan in het artikel. Voorlopig heb ik die dan ook weer teruggeplaatst. Wat betreft de inhoud van je opmerking: ik vind je tekstvoorstel geen verbetering omdat je alleen de Nederlandse situatie weergeeft. Een artikel is opgebouwd uit een inleiding (een korte opsomming van het belangrijkste over dat lemma) gevolgd door diverse onderdelen van het lemma. En verderop in het artikel wordt de Nederlandse situatie beschreven. Mocht je vinden dat dat kan worden verbeterd, nodig ik je graag uit om het daar te doen, niet onder de algemene inleiding. Blijft de vraag of het juist is dat de titel 'accountant' in veel landen beschermd is. In NL en de UK klopt dit voor bepaalde soorten accountants, te weten de Registeraccountant resp. de Chartered Accountant. In Ierland geldt dit voor elke 'Accountant' (zie en:Accountant). Wellicht is het dus beter om de tekst als volgt weer te geven: Het voeren van een accountantstitel is in veel landen wettelijk beschermd. Met vriendelijke groet, Encyo 27 jan 2009 20:13 (CET)
Beste Encyo, deels ben ik het met je eens. Het overleggen is nieuw voor me. Dus weer wat geleerd.
Even voor de duidelijkheid: Het begrip "Accountant " in de betekenis van "wettelijk financieel controleur" komt in het buitenland nauwelijks voor! Het woord "Accountant" is een Angelicaans (Engelstalig) begrip en vrij vertaald betekent het "boekhouder". In veel andere landen kennen ze geen "accountant" in de betekenis van wettelijk financieel controleur. In Angelicaanse landen spreekt men over een "financial Auditor" of een "Certified Public Accountant" (CPA).
Dus de zinsnede "Het voeren van de titel 'accountant' is in veel landen wettelijk beschermd." geeft de internationale situatie naar mijn mening niet volledig/toereikend weer. Het woord "accountant" zelfstandig gebruikt betekent in het buitenland, zoals al gememoreerd, niets anders dan "boekhouder". Door het gebruik van deze zinsnede wordt het accountantsberoep, zeker in Nederland, door deze uitleg, tekort gedaan.
In Angelicaanse landen gebruikt men het begrip : "Certified Public Accountant" om aan te geven dat het om een wettelijk controleur gaat in de betekenis van een registeraccountant in Nederland.
  • In Duitsland noemen ze zo iemand "Revisor", "Buchrevisor" of "Wirtschaftsprüfer";
  • In Frankrijk: "l'expert comptable", "vérificateur économique" of "réviseur";
  • In Zuid-Afrika: "Rekenmeester";
  • In Italië: "Perito contabile";
  • In Spnje: "Contador público";
  • In portugal: "Auditor";
  • In Turks: "Muhasebecí";
  • In Zweden: "Revisor";
  • In het Japans: "会計士"
en zo kan ik nog wel even doorgaan. Echter zie ik nergens het woord "Accountant'
Ik weet niet meer wat mijn tekst was, maar jouw tekst geeft de situatie niet correct weer. Mij maakt het weinig uit wat je met mijn opmerkingen doet maar het past een "registeraccountant" niet zaken onjuist en/of onvolledig weer te geven. Dat was het enige dat ik mijn opmerking bedoelde. Overigens vat dit niet negatief maar opbouwend op. Ik weet dat wij "registeraccountants" niet altijd een goed gevoel voor communicatie hebben. Zat niet in het lespakket zeg ik altijd maar. Met vriendelijke groet, mr. drs. P.E. Vermeer RE RA Vermp01 30 jan 2009 00:17 (CET)
Beste PE Vermeer. Dank voor je reactie. Ik kan je redenatie goed volgen maar ben het niet helemaal met je eens v.w.b. de betekenis van accountant. Als je kijkt op en:accountant wordt daar duidelijk onderscheid gemaakt tussen de 'accountant' die boekt én controleert én rapporteert en de 'bookkeeper' die alleen boekt/registreert. Mede vanwege dit verschil staat ook onder het Nederlandse lemma Accountant een zie-verwijzing naar boekhouder. Wel ben ik het met je eens dat accountant buiten Nederland en de Angelsaksische landen als term nauwelijks wordt gebruikt. Jouw opmerking "Door het gebruik van deze zinsnede wordt het accountantsberoep, zeker in Nederland, door deze uitleg, tekort gedaan." kan ik dan ook wel begrijpen. Toch vind ik het belangrijk om aan te geven dat een accountant in de betekenis 'wettelijke controleur' in veel landen een beschermde titel heeft. Daarom stelde ik al voor om het als volgt te verwoorden: Het voeren van een accountantstitel is in veel landen wettelijk beschermd. Daaraan zou je kunnen toevoegen: In Nederland geldt dit bijvoorbeeld voor Registeraccountant. Vind je dit een acceptabele oplossing? Met vriendelijke groet, Encyo 13 feb 2009 16:24 (CET)
Hallo Encyo. Ik weet niet of het voeren van een "accountantstitel" in veel landen wettelijk beschermd is. Als andere landen geen "accountantstitel" kennen hoeven ze die ook niet te beschermen. Ik snap de intensie van je bedoeling wel maar je verwoord het niet goed.
Waarom niet de tekst van het NIVRA aanhouden en dan eventueel vermelden dat de titel "registeraccontant" in Nederland wettelijk beschermd is en dat in het buitenland vergelijkbare regelingen gelden voor de wettelijk controleurs aldaar. Ik zou trouwens me niet willen verdiepen in de regelingen van andere landen op dit gebied. Om aan te geven in welk drijfzand je kunt komen verwijs ik naar http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/cm/610/610633/610633nl.pdf
Met vriendelijke groet,--Vermp01 14 feb 2009 21:14 (CET)
Beste PE Vermeer. Het eerste deel van het artikel is algemeen geldend, dus niet alleen voor Nederland. De wettelijke bescherming van RA's in Nederland hoort onder het kopje Nederland. Vandaar dat ik voor het algemene deel zocht naar een algemeen geldende omschrijving. Vind je het volgende beter verwoord: In veel landen is de beroepstitel van een accountant wettelijk beschermd. Met vriendelijke groet, Encyo 16 feb 2009 17:22 (CET)
Hallo Encyo. Wat denk je van het volgende? In veel landen is, net als in Nederland, het voeren van een beroepstitel voor een beroep, dat vergelijkbaar is met de Nederlandse accountant, wettelijk beschermd. Met vriendelijke groet, --Vermp01 16 feb 2009 17:40 (CET)
Prima compromis. Encyo 19 feb 2009 17:51 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Accountant. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 aug 2017 15:38 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Accountant. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 sep 2017 01:16 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Accountant. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 okt 2017 20:31 (CEST)