Overleg:Acht Zaligheden (streek)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bladel behoort echt niet tot de 8 zaligheden. Dat moet toch echt Wintelre zijn.

Niet volgens de Encyclopedie van Noord-Brabant, daar staat het hele misverstand in uitgelegd. Fnorp 25 apr 2005 09:57 (CEST)[reageer]

Bladel hoort NIET tot de acht zaligheden. Wintelre echter wel. Als je wintelre in het dialect uitspreekt hoor je namelijk "Wentersel" eidigd dus ook op -sel. Bladel hoort absoluut niet bij de zaligheden.

Als je de tekst gelezen had wist je dat -sel niet 'zaligmakend' is. Ik heb het weer teruggedraaid. Het argument van de 8 keien is op zich aardig maar verwerk het dan tenminste behoorlijk in de tekst. Fnorp 8 mei 2005 09:58 (CEST)[reageer]

Abdij van postel[brontekst bewerken]

Volgens het verhaal dat mij is verteld zouden de zeven zaligheden vroeger de zeven "sulligheden" werden genoemd. Zij vielen onder de abdij van postel omdat zij zichzelf niet konden "bedruipen". Later is het veranderd in de zeven "zaligheden".


De site van de VVV geeft Wintelre toch als zaligheid. Voor zover als ik overal lees klopt dit ook. Bron: http://www.zobrabant.nl/go/kempen_regiozob Acht Zaligheden en Contente Mens De zaligheden zijn oorspronkelijk ‘selligheden’, acht typisch Kempense dorpen waarvan de naam eindigt op ‘sel’: Eersel, Steensel, Duizel, Knegsel, Netersel, Hulsel, Reusel en Wintelre (dit is in goed Kempens dialect gewoon ’Wijntersel’).


Over de genoemde route. Volgens mij en mijn ouders betreft het hier een route van Antwerpen naar het noorden (den bosch). Of het hier een militaire route betreft weet ik niet. Dit omdat straten aan deze route ook bv. Boterpad heten. Deze route kan ik hier in de buurt traceren vanaf Knegsel, binnendoor naar Zand-Oerle, langs Wintelre af, over de Scherpenering, door de Wintelrese Hut naar Oirschot en zo verder naar het Noorden. Getuige ook de namen van straten en paden aan deze route. In de buurt van Oirschot heten de paden op deze route opeenvolgend Antwerpsebaan en Oersebaan, verwijzend naar deze route. Aan deze route liggen opeenvolgend: Reusel, Bladel, Duizel, Eersel, Knegsel, (Steensel) en Wintelre


Nog een theorie: Mijn vader is door de heer AD Kakeloo, schrijver en aardrijkskunde leraar verteld dat de naam Zaligheden van Seligheden komt wat zou komen van -seloo op het eind van de plaatsnamen. Zo was het bijvoorbeeld wel Bladeloo en Winterseloo, maar niet Hulseloo. Dit loo einde zou iets te maken met een langgerekt dorpsplein.

Bladel hoort er niet bij[brontekst bewerken]

U geeft echter geen vaststaande feiten. U heeft het allemaal van anderen gehoord. Dat is niet echt overtuigend. Daarnasst noemt u ook nog een site waarop te vinden is dat bladel niet bij de 8 zaligheden behoort. Daarnaast liggen er in reusel dus 8 keien die de zaligheden symboliseren. Hier zul je de kei van Bladel niet aantreffen.

De gemeente Bladel noemt ook alleen Netersel als één van de Acht Zaligheden, Bladel niet. Peter Maas 29 sep 2006 10:32 (CEST)[reageer]

Bladel hoort er niet/wel bij[brontekst bewerken]

Hoe recent is recent?

Toen ik klein was, heb ik van mijn Dommelsche tante, notarisdochter uit Bladel, gehoord dat Bladel oorspronkelijk uitgesproken werd als Bladsel en ook tot de Acht Zaligheden wordt gerekend. Dit lijkt het verhaal van de heer Kakeloo te ondersteunen.

Zo heel recent is die bewering overigens ook niet: in mijn familie in ieder geval tenminste een eeuw.

Ook werden in datzelfde verhaal voorbeelden gegeven van plaatsnamen die wel op -sel eindigden en niet tot de acht zaligheden behoorden. Historici zouden misschien uitsluitsel kunnen geven; mij lijkt in ieder geval dat er wel iets af valt te dingen op de stelligheid van de bewering in de Wiki.

Bladel wel of niet[brontekst bewerken]

In een encyclopedie uit 1978 staat Bladel wel als één van de acht zaligheden, maar Wintelre wordt helemaal niet genoemd.

"deze oudste bronnen"[brontekst bewerken]

In de tekst worden "oudste bronnen" genoemd die de naam van "Hollandse militairen" afleiden, die van "armzaligheden" zouden hebben gesproken. Gezien de alternatieven lijkt dit onzin. Wat zijn die bronnen? Rp (overleg) 28 feb 2011 00:23 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Acht zaligheden (Brabant). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 aug 2017 15:50 (CEST)[reageer]