Overleg:Agamemnon (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Agamemnon was de koning van Mycene ten tijde van de Trojaanse Oorlog. Hij was de zoon van Atreus en de broer van Menelaos van Sparta. Tijdens de Trojaanse Oorlog was hij de aanvoerder van de Grieken. Hij komt als overwinnaar thuis, maar wordt daar door zijn vrouw en haar minnaar vermoord omdat hij hun dochter offerde vlak voor zijn vertrek naar Troje.

Hij had namelijk aan Artemis beloofd het mooiste dat hij ving bij de jacht te offeren. Dat deed hij niet en daarom liet Artemis een ongunstige wind opsteken zodat de Grieken niet naar Troje konden vertrekken. Om toch een gunstige wind te krijgen, moest hij zijn dochter offeren. Onder de druk van de soldaten deed hij dat. Daarom was zijn vrouw woedend.

Na de oorlog kwam Agamemnon thuis. Hij wist niets van de plannen van zijn ontrouwe vrouw. Hij dacht dat ze blij was dat hij terug was. Want ze liet een purperen loper voor hem uitrollen, een eer die alleen de goden krijgen, en ze organiseerde een feestmaal. Maar daar werd Agamemnon vermoord, als een stuk rund aan zijn voerbak.

(verplaatst vanaf Menelaos) Känsterle 10 feb 2005 21:49 (CET)

Agamemnon[brontekst bewerken]

Ik citeer uit het artikel: In 1876 vond de archeoloog Heinrich Schliemann, die later Troje zou ‘ontdekken’, het gouden masker van waarschijnlijk koning Agamemnon. Het masker trekt hedendaags vele bezoekers in het Nationaal Archeologisch Museum in Mykene en is niet alleen het symbool voor de bloeiperiode van Mykene in de bronstijd, maar ook van het epos van Homerus.

Koning A. is geen historische figuur. Artikel graag herzien.

Opening van artikel is ook buitebgewoon zwak... <Hans Koonings>

Er staat toch vermeld dat A. een mythisch figuur is? Dat van het masker was toch ook maar een veronderstelling van Schlieman, misschien moeten we dat dan ook duidelijker vermelden?--Narayan 2 feb 2010 00:19 (CET)