Overleg:Akkoord (muziek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

Omdat in Vlaanderen muzikanten niet gewoon zijn het lettersysteem te gebruiken dit is een fundamenteel verschil tussen beide landen.Carolus 6 apr 2006 02:38 (CEST)

Tsja. Het is niet zozeer een NL/BE probleem (in Limburg (Nederland) wordt veelal ook ge-do-re-mie-t) maar meer het feit dat er een aantal verschillende manieren zijn om noten te benoemen die toevallig ten dele samenvallen met Nederland/België (heet het nou b, si of h - c#, do-kruis of cis) - B.E. Moeial 15 apr 2006 03:11 (CEST)

Versie 18249825 van 80.126.10.172 (overleg) ongedaan gemaakt.[bewerken]

De bewerker vergist zich. C+ is met een G#; er wordt duidelijk een G gespeeld - C-groot, dus. René Torenstra 19 sep 2009 10:35 (CEST)

Aanpassen: dominant-septiem: grondtoon + grote terts + reine kwint + kleine septiem (c e g bes) (symbool C7)[bewerken]

Een dominant-septiemakkoord heet zo, omdat deze gebouwd is op de 5e trap, die de dominant wordt genoemd. Een dominant-septiemakkoord begint op de kwint, vervolgens de sept, de secunde en dan de kwart van de toonsoort. (5,7,2,4) Een dominant-septiemakkoord begint nooit op de grondtoon. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 90.145.8.135 (overleg · bijdragen)

Bedankt voor je suggestie! Als je denkt dat een artikel verbeterd kan worden, schroom dan niet om het zelf te doen. Wikipedia is een wiki, dus iedereen kan bijna elk artikel bewerken door simpelweg op de bewerk-knop bovenaan de pagina te klikken. Je hoeft niet eens in te loggen (hoewel er vele redenen zijn om dat wel te doen). De Wikipedia-gemeenschap moedigt je aan om niet te aarzelen om een zinvolle bijdrage te leveren. Het is niet erg als je een foutje maakt – er is een grote kans dat ze snel opgespoord en verholpen zullen worden. Als je niet zeker weet hoe je precies een pagina moet bewerken, lees dan Help:Uitleg of probeer het uit in de zandbak. Nieuwe gebruikers zijn altijd welkom. Kleuske (overleg) 9 okt 2012 12:16 (CEST)
  • Een dominant-septiemakkoord kan op elk van de 4 samenstellende noten van het akkoord beginnen. Dus in het voorbeeld: gbdf (grondligging), of bdfg(5/6 ligging of 1e omkering), dfgb (3/4 ligging of 2e omkering) of fgbd(2 ligging of 3e omkering). Groet, Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 9 okt 2012 12:18 (CEST)
na bwc: Ik denk dat met grondtoon onder het kopje over septiemakkoorden niet de tonica bedoeld wordt, zoals de C in de toonladder C-majeur, maar de basistoon van het akkoord. Of grondtoon daar het best woord voor is zou ik zo niet met zekerheid durven zeggen. Notum-sit (overleg) 9 okt 2012 12:21 (CEST)
Klopt: 'grondtoon' wordt inderdaad nog wel eens verward met 'tonica'. De grondtoon is de onderste noot van een akkoord in grondligging (het 'fundament' waarop een akkoord is opgebouwd). De tonica is de eerste trap van de toonladder. (Het begrip 'tonica' zegt iets over de harmonische functie, het begrip 'grondtoon' iets over de akkoordopbouw zelf). groet, Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 9 okt 2012 13:25 (CEST)
Nou ja, "verward", grondtoon is toch ook een synoniem van tonica? Een grondtoon is alleen niet altijd een tonica... Notum-sit (overleg) 9 okt 2012 13:45 (CEST)
Er staat geschreven: "dominant-septiem: grondtoon + grote terts + reine kwint + kleine septiem". Een grondtoon is misschien niet altijd de tonica, maar hier staat grondtoon in dezelfde context als grote terts, reine kwint en kleine septiem en in die context moet grondtoon toch zeker wel de tonica betekenen. De omschrijving hier geldt sowieso niet specifiek voor een dominant-septiemakkoord, maar kan voor elk klein septiemakkoord gelden. Je kan een dominant-septiemakkoord niet accuraat omschrijven zonder de vijfde trap van de toonsoort te noemen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 90.145.8.135 (overleg · bijdragen)
Als je de blauwe linkjes volgt bij de beschrijving van het dominantseptiemakkoord vind je de info die jij zoekt en wellicht mist. Ik zou hier niet te veel aan veranderen, want wat er staat is feitelijk wel juist (en meer algemeen gesteld). Zie verder ook het artikel Dominantakkoord. Groet, Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 10 okt 2012 16:42 (CEST)
Mooi artikel heren en dames (?) Gebruiker:JustusdB 19 jun 2018