Overleg:Aluin

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

leuk artikel. maar waar vindt men aluin? in mijnen? groeten, guido.

Er zijn zeker mijnen waar aluin, al dan niet in dagbouw wordt gewonnen. Dergelijke mijnen waren zeldzaam, maar bevonden zich ondermeer in Toscane.

Een andere kwestie is dat op diverse plaatsen in het artikel de functie van aluin als beitsmiddel, om de aanhechting van kleurstoffen te bevorderen, verward wordt met die van kleurstof.

De bewering dat aluin door de Romeinen "als alternatief" voor purper werd gebruikt en ongeveer even duur was, lijkt me volstrekt onjuist. Aluin was nuttig om de kostbare purperenkleurstof beter aan de wollen of linnen weefsels te hechten.

Ik zal het artikel in die zin verbeteren. Mocht ik het mis hebben, dan kan een werkelijke deskundige mijn "correcties" altijd nog verbeteren. Het liefst met bronvermelding.

Lignomontanus 9 aug 2006 11:29 (CEST)[reageer]

Het lijkt me verder dat de hele passage van het nut van purper beter verplaatst zou kunnen worden naar het artikel over purper.

Lignomontanus 9 aug 2006 11:39 (CEST)[reageer]

Ben het eens dat het gedeelte over purper verplaatst moet worden.

- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 62.251.106.145 (overleg|bijdragen) 27 aug 2008 20:52 (CEST)[reageer]

Ook ik vond het deel over purper ver van de inhoudelijke kern. Ik heb het dus maar verwijderd.

--Andre.blum 7 dec 2008 10:16 (CET)[reageer]