Overleg:Annexatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voorstel[bewerken]

De in het hoofdartikel gegeven voorbeelden voor annexatie hebben alle betrekking op annexatie door Duitsland en geven daarmee een weinig gedifferentieerd beeld van het onderwerp. Mijn voorstel is, om – naast de eerste alinea - het meest sprekende Duitse voorbeeld: De annexatie van Tsjechië (niet Slowakije) te behouden en twee andere, meer aan Nederland gerelateerde voorbeelden toe te voegen. Onderstaand mijn voorstel, dat ik - als discussie uitblijft - op 20 augustus zal plaatsen:

Voorbeelden in de geschiedenis:

1938: Annexatie van Tsjechië door Nazi-Duitsland: De na de Eerste wereldoorlog ontstane Eerste Tsjechoslowaakse Republiek had een grote Duitse minderheid van ca. 3 miljoen zogenaamde conjos Sudetenduitsers. Het groeiend nationalisme onder de Sudetenduitsers uitte zich in de beweging van Henlein, die aangemoedigd door Adolf Hitler steeds radicalere eisen van Duits zelfbestuur eiste. Hierdoor gesteund, eiste Hitler in 1938 de annexatie van het Sudetenland. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië stemden hier op de Conferentie van München mee in. Tsjechoslowakije verloor het Sudetenland aan Duitsland, Teschen aan Polen en een strook land aan Hongarije. President Emil Hácha moest in 1939 machteloos toezien hoe Duitsland ook de rest van Bohemen en Moravië annexeerde. Tevoren had Slowakije onder Jozef Tiso (met Hitlers steun) al de onafhankelijkheid afgekondigd.

1947: Annexatie van Duitse gebieden door Nederland: Ter compensatie van de geleden oorlogsschade wilde Nederland grote delen van Duitsland annexeren (onder gelijktijdige verdrijving van de daar levende Duitse bevolking ! ). De oorspronkelijke eis van de Nederlandse regering - annexatie van 4980 km² Duits gebied - werd in 1946 door de geallieerden verworpen. Daarop kwam de Nederlandse regering (Kabinet-Beel I) in 1947 met een bescheidener voorstel, waarin nog ‘slechts’ aanspraak op een gebied van 1840 km² werd gemaakt. Uiteindelijk kwam het tot de annexatie van 69 km² Duits gebied, waardoor de gemeente Selfkant - met de plaatsen Tüddern, en Elten - Nederlands werd. Daarnaast vonden er talrijke grenswijzigingen, met name in de buurt van Arnhem en Dinxperlo (Suderwick) plaats. Na lange onderhandelingen en de betaling van 280 miljoen Duitse Mark, werden de geannexeerde gebieden in augustus 1963 weer onderdeel van de Duitse Bondsrepubliek.

1975: Annexatie van Oost-Timor door Indoniesië: Oost Timor werd na de invasie van 1975 door Indonesië geannexeerd. Het kreeg de naam Timor Timur en werd door Indonesië als de 27e provincie van het land beschouwd. De Indonesische aanspraken op Oost-Timor werden nooit door de Verenigde Naties erkend. De bevolking van Oost-Timor verzette zich tegen de Indonesische strijdkrachten en voerde een langdurige guerrillastrijd. Onder binnenlandse en buitenlandse druk werd in 1999 een referendum gehouden, waarin Oost-Timor de keuze kreeg tussen òf meer zelfbestuur binnen Indonesïsche grenzen òf totale onafhankelijkheid. Ondanks intimidaties door het Indonesische leger en de pro-Indonesische milities stemde 78,5% van de bevolking vóór onafhankelijkheid. Dit leidde uiteindelijk tot de volledige onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Oost-Timor in 2002.Janky 14 aug 2007 13:57 (CEST)

NPOV[bewerken]

Afgaande op dit artikel lijk het wel alsof annexaties alleen plaatsvinden door grote aggresieve landen of uitdijende steden ten koste van zielige dorpjes, maar dat is natuurlijk niet waar. Annexatie is lang niet altijd een eenzijdig proces, het kan net zo goed vrijwillig zijn of zelfs op verzoek van de bevolking (denk aan de Duitse hereniging, dat was in feite een annexatie van de DDR door de BRD). Dit artikel lijkt alsof het geschreven is door een inwoner van een gemeente die geannexeert dreigt te worden o.i.d. en daarom maar een artikel schrijft waarin het woord annexatie zo negatief mogelijk gepresenteerd wordt. Mixcoatl 1 jun 2008 12:55 (CEST)

Ik heb een poging gewaagd. Je voorbeeld van DDR → BRD heb ik ook overgenomen, maar daar heb ik wel bijgezet dat (en waarom) daar vaak niet van annexatie gesproken wordt. Het woord heeft tenslotte een negatieve bijklank - of dat terecht is of niet is een ander verhaal. Ook heb ik nog een extra reden van die negatieve bijklank opgenomen. Het sjabloon {{NPOV}} heb ik verwijderd. Richard 12 feb 2009 17:02 (CET)

Annexatie Duits taalgebied[bewerken]

Het lijkt mij interessant ook de annexatie van het Duitstalig gebied rond Eupen door België op te nemen in de voorbeelden. Smiley.toerist 30 mei 2009 11:20 (CEST)

Wat let je? Mits goed verwoord lijkt me dat prima. Richard 3 jun 2009 16:53 (CEST)
Tijdgebrek. Ik heb andere projecten in wiki die ik eerst wil uitvoeren, waaronder een etalage artikel. Smiley.toerist 4 jun 2009 09:12 (CEST)
Tsja... en mij ontbreekt het aan feitelijke kennis op dat gebied. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet volgens het spreekwoord dus als je ooit tijd mocht hebben... Richard 4 jun 2009 12:04 (CEST)
Ik zie dat je de tijd hebt gevonden ;) Interessant verhaal inderdaad. Ik was al wel eens in het Duitstalig gewest geweest maar kende deze geschiedenis nog niet. Ik heb de tekst een beetje veranderd (maar niet het gezegde). Richard 5 jun 2009 12:09 (CEST)

Annexatie van Tsjechië[bewerken]

Tsjechië is nooit compleet geannexeerd door de nazi's, het werd een protectoraat. Het Protectoraat Bohemen en Moravië wordt dan ook aangeduid als 'Historisch land tijdens de Tweede Wereldoorlog'. In heb het kopje daarom aangepast naar de annexatie van het Sudetenland. Ik de alinea staan de annexaties door Hongarije en Polen ook vermeld. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 13 sep 2011 17:43 (CEST)

Ziet er goed uit. Richard 13 sep 2011 17:53 (CEST)
Dank je. Gelijk Elzas-Lotharingen toegevoegd, dat leek me wel mooi in het rijtje passen. Alleen het heen en weer schuiven in 1919, 1940 & 1945 moet nog wel genoemd worden, lijkt me. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 13 sep 2011 17:58 (CEST)
Niet per sé. Het staat niet voor niets onder een kopje voorbeelden. Zelfs met alleen de toevoeging m.b.t. Elzas-Lotharingen hebben nu vijf van de zes voorbeelden met Duitsland te maken - net of het elders niet voorkwam. Richard 14 sep 2011 11:21 (CEST)
Het zijn er wel vier. Wellicht dat een andere rond Duitsland kan vervallen. De annexaties door Israël zijn wellicht nog een wel een mooi voorbeeld. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 14 sep 2011 11:52 (CEST)
Ik tel er vijf:
1.1 1871: Annexatie van Elzas-Lotharingen door het Duitse Keizerrijk
1.2 1919: Annexatie van Duits gebied door België
1.3 1939: Annexatie van het Sudetenland door nazi-Duitsland
1.4 1947: Annexatie van Duitse gebieden door Nederland
1.5 1975: Annexatie van Oost-Timor door Indonesië
1.6 1990: Annexatie van de Duitse Democratische Republiek door West-Duitsland
Weliswaar beide kanten op maar toch... Het schrappen van 1.2 of 1.4 zou erop kunnen lijken of het eigen straatje kunstmatig schoongehouden wordt, dus dat moeten we niet doen. 1.1 en 1.3 horen er ook bij en 1.6 is juist een goed voorbeeld van een vrijwillige annexatie dus die zou ik ook niet schrappen. Toevoeging van een niet-Duitsland gerelateerde annexatie (Israël zou inderdaad een goed voorbeeld zijn) zou wellicht iets evenwichtiger maken.
Richard 14 sep 2011 12:16 (CEST)