Overleg:Antiquariaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De eerste helft van de tweede alinea haalt volgens mij een paar dingen door elkaar. Er staat nu: "Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen antiquariaten die uitverkochte, vaak oude en kostbare, maar ook nieuwe, bibliofiele boeken verkopen, en moderne antiquariaten die gebruikte, maar nog leverbare boeken aanbieden. De laatste worden ook wel tweedehandsboekhandels genoemd; in sommige gevallen beschikken zij ook over een ramsjafdeling."

"Modern antiquariaat" is voorzover ik weet een synoniem van ramsjhandel. De enige definitie die ik bij de hand heb is van de Van Dale ('handel in restantoplagen'); dit komt overeen met mijn eigen ervaring en wat ik nu op het web vind, bijv. dit stukje over Van Gennep. Bij deze en deze winkelpagina heb ik ook de indruk dat het gaat om ramsj, dit bedrijf in Wageningen hanteert vermoedelijk een afwijkende betekenis.

De boeken die de eenvoudige 'tweedehandsboekenhandel' levert, zijn lang niet altijd 'nog leverbaar' (via de normale weg). Het verschil is dat het niet gaat om zeldzame boeken, het kan bijvoorbeeld om een boek gaan dat twintig jaar geleden bij tienduizenden is verkocht, nu niet meer in druk is (en de voorraad van de uitgever is ook op) maar in de tweedehandshandel zijn er zoveel exemplaren in omloop, dat je niet lang hoeft te zoeken. Het andere uiterste is de chique zaak die alleen dure, zeldzame/bibliofiele werken verhandelt. Er is echter een glijdende schaal tussen beide categorieën, veel antiquariaten hebben zowel courante als zeldzame boeken. Bever (overleg) 4 dec 2016 18:08 (CET)