Overleg:Aristoteles/archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Opmerking over Aristoteles als wetenschapper[bewerken]

Aristoteles hanteerde een analytische, deductieve manier van denken: het destilleren van een algemeen geldende waarheid uit het doen en laten van het individu en de waarneembare werkelijkheid. Wanneer je uit concrete waarnemingen een algemeen geldende waarheid probeert te destileren, ben je bezig met inductie. Aristoteles begint in zijn zoektoch naar wetenschappelijke kennis bij waarneembare fenomenen en de mening van anderen. Op basis hiervan redeneert hij verder (via deductie). Dit zou ik willen veranderen, maar leg het toch eerst even voor. In afwachting van een reactie. PeterM

ga je gang peterm, ik ben geen expert op het gebied van filosofische termen; het wikipedia-concept omhelst juist datgene dat jij uit. zie ook endoxa svp oscar 22 aug 2004 04:19 (CEST)

Aangaande vandalisme[bewerken]

het is onvoorstelbaar dat er mensen zijn die moedwillig het goede werk van anderen verkrachten. ik was geschokt toen ik de geschiedenis van deze pagina bekeek en moest constateren dat een of andere idioot (meneer/mevrouw met IP 212.238.193.92 volg deze link en huiver als je in een spiegel kijkt) in een paar dagen tijd gehele deelpaginas wiste... mijn dank aan Martijn voor het herstel van de gedaane schade. Rikkisch

Typografie[bewerken]

Ik vind eigenlijk dat de leesbaarheid en het paginabeeld te lijden hebben onder het excessieve gebruik van vette en cursieve tekst. Floris V 29 mrt 2006 23:58 (CEST)

Aristoteles' werk[bewerken]

Zou het misschien zinvol zijn om een volledig en systematisch overzicht te geven van de (bewaarde) werken van Aristoteles? Een dergelijke lijst is reeds te vinden op de Engelstalige wikipedia en toont naar mijn mening veel overzichtelijker dan een gebrekkige opsomming van enkele werken. En dan is de bijkomende vraag natuurlijk of een dergelijke lijst het best thuishoort op de algemene pagina over Aristoteles of op een afzonderlijke pagina. Dit zou kunnen gebeuren onder de noemer corpus aristotelicum, maar dan moet men er rekening mee houden dat het corpus aristotelicum niet gelijk staat aan het volledige werk van Aristoteles. Zo hebben we bijvoorbeeld weet van 52 constituties, geschreven door Aristoteles, maar waarvan er slechts 1 bewaard is gebleven. suggesties ? Phidias 1 jun 2006 02:52 (CEST)

Ik zou zeggen: begin gewoon de Lijst van werken van Aristoteles, dan kan je in dit artikel de belangrijkste/bekendste werken blijven weergeven met erboven een
1rightarrow blue.svg Zie Lijst van werken van Aristoteles voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
. Nuancering over de corpus aristotelicum en niet bewaarde werken kan dan op die lijst aangegeven worden. Idee? «Niels» zeg het eens.. 1 jun 2006 02:56 (CEST)

Ik houd niet zo van Zie ook of lijsten. De huidige oplossing vind ik ook te uitgebreid:

Kan het niet als volgt:

Corpus aristotelicum is niets anders dan Latijnse woorden voor 'de werken van Aritoteles' dus ik vind dat een vermelding van deze term onder Aristoteles#Werken volstaat. Ilse@ 4 jun 2006 14:52 (CEST)

Ik vind de huidige constructie ook een beetje omslachtig, maar door de lijst gewoon te verplaatsen naar de pagina Aristoteles/Bibliografie verplaats je gewoon het probleem. Mij lijkt het dus best om de volledige lijst te integreren in de pagina van Aristoteles, of ze te laten waar ze is.
opmerking bij Corpus Aristotelicum: Corpus Aristotelicum is een benaming die geplakt werd op de ordening van Andronicus in de 2e eeuw en is dus geen oorspronkelijke benaming. Het werk van Aristoteles was oorspronkelijk veel omvangrijker dan de werken die opgenomen zijn in het CA. Ik zal binnenkort eens een beetje opzoekwerk doen over namen of fragmenten van niet overgeleverde werken en dan zal ik die aanvullen bij de lijst. Verschillende andere wiki's hebben er overigens een afzonderlijke pagina voor. Phidias 4 jun 2006 15:01 (CEST)

Structuur in overleg pagina[bewerken]

Heb net de overleg pagina bij Plato wat netter gemaakt en bedacht me dat ik dat net zo goed hier ook kon doen. Bij deze. Caedus 20 jun 2006 23:12 (CEST)