Overleg:Arnold Cornelis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belgische/ Nederlandse filosoof[brontekst bewerken]

Arnold Cornelis was bij mijn weten een Belgische filosoof. De stijl waarin hij schreef zodoende ook cultureel gezien, 'iets' anders dan die van specifieke Nederlandse hedendaagse filosofen, zoals bv. 'Jos de Mul'.

De vorm&stijl van schrijver/&persoon, de mens, die Arnold Cornelis is geweest, draagt zeker bij a/d inhoud en het begrijpen van waar hij 't over heeft. Met name zijn 2 vervolgboeken, die hij na zijn hoofdwerk ' de Logica van het Gevoel ' heeft geschreven, waarbij zijn laatste werk vlak voor zijn heengaan, +/- 'n week is verschenen, zijn qua stijl net anders, net voor 'n 'iets' ander publiek, doelgroep geschreven. Desalniettemin ook voor zijn eerste lezers interessant, omdat 't perspectief enigszins verlegd werd. Hij, de filosoof hoefde de stof niet nog meer eigen te maken. Hij kon nog meer verhalenverteller, levensgenieter zijn. De aard v/d (zijn) onderliggende cultuur heeft daartoe zeker bijgedragen. Gent, i/d buurt van Antwerpen, die streek kent 'n lange traditie van tolerantie. In die traditie kan zijn werk cultuur-historisch geplaatst worden.

Kortom, samengevat, hij, A. Cornelis, was op de eerste plaats Wereldburger, 'n Europeaan van formaat, die m.i. eerder Belgisch filosoof was, die uitstekend het Nederlands beheerste, maar de streek-tongval en streek-cultuur zeer zeker waardeerde. Hem indelen bij de Nederlandse filosofen doet hem m.i. tekort. Mijn suggestie: óf laat 't achterwege, óf (h)erken hem als groot Europees denker. Waarbij tzt zijn werken naar andere talen vertaald mag worden. Wat mij 'n hele zware klus lijkt, maar mogelijk 'n uitdaging voor anderen.

Gustar 23 okt 2013 22:57 (CEST)