Overleg:Arrangeur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Arrangeren, bewerken en instrumenteren[brontekst bewerken]

Vergeefs zocht ik in dit lemma informatie over bovengenoemde begrippen. Aanleiding was dat op NPORADIO4.NL wordt gesproken van "arrangeurs", terwijl dit begrip naar mijn waarneming normaal niet wordt gebruikt in de wereld van de klassieke muziek. En ik vermoed - parallel daaraan - een betekenisverschil. In de klassieke muziek is eerder sprake van bewerkingen. Dan gaat het als regel over reeds voor uitvoering geschikte composities, die voor een andere bezetting geschikt worden gemaakt.

Een arrangeur daarentegen kan een orkestratie schrijven van een stuk louter op basis van de melodie en het akkoordenschema - de ingrediënten die in de lichte muziek de identiteit van een stuk bepalen. Hij neemt meer vrijheid dan een bewerker.

Ook een instrumentator schrijft een hele orkestratie, maar zal dichter bij het origineel blijven. Ravel schreef Moussorgski's oorspronkelijk voor piano geschreven "Schilderijententoonstelling" om voor orkest, maar bleef verder dicht bij het origineel. Rbakels (overleg) 2 apr 2020 15:33 (CEST)