Overleg:Autismespectrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Link autismespectrum.nl verplaatst naar externe links[bewerken]

Waarom kan deze link niet? http://www.autismespectrum.nl/watdoetautismespectrumvooru.html – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jochemdejong (overleg · bijdragen) 23 mei 2006 om 20:16

Deze link is alleen maar verplaatst, hij staat nu onder "externe link" Berendvd overleg 23 mei 2006 20:17 (CEST)
Top, dat probeerde ik ook voor elkaar te krijgen – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jochemdejong (overleg · bijdragen) 23 mei 2006 om 20:19
Ik heb de link verwijderd, aangezien het een commerciele link naar een autismepraktijk is. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Koen (overleg · bijdragen) 23 mei 2006 om 20:19
Sorry, dat heb ik over het hoofd gezien. De link moet inderdaad naar een relevante site gaan, die inhoudelijk wat toevoegt aan het artikel, maar niet in het artikel zelf kan worden opgenomen. De inhoud is wat magertjes, er staat idd niets inhoudelijks, maar een beschrijving van een werkwijze. Ik zou er geen probleem mee hebben wanneer er een inhoudelijke (dus bijv. een nadere beschrijving van het autismespectrum zelf) tekst stond, maar in dit geval is het toch teveel reclame. Excuses. Berendvd overleg 23 mei 2006 20:24 (CEST)
Nog even een kleine opmerking, wanneer je je tekst afsluit met ~~~~, dan verschijnt er automatisch je gebruikersnaam of IP-adres met datum en tijd. Dan leest het wat makkelijker. Berendvd overleg 23 mei 2006 20:25 (CEST)
Ik denk dat deze link zeker wel iets toevoegt, zeker als je in hoofd houd wat voor mensen dit artikel lezen. Ouders van autisten hebben zeker wel baat bij deze link.Jochemdejong 23 mei 2006 20:27 (CEST)
Op dit moment heb ik de link weer teruggezet, met opmerking voordeel van de twijfel. Wanneer er een niet-commerciele link beschikbaar zou zijn, of de pagina waar naar gelinkt wordt op zich een duidelijke toevoeging over het onderwerp heeft, dan heeft zo'n link absoluut voorkeur. Berendvd overleg 23 mei 2006 20:32 (CEST)
Beste mensen, ik moest snel weg, ik was even mijn sig vergeten. Normaal zeg ik dat juist tegen andere gebruikers :-p . Ik blijf van mening dat hij niet relevant is. Koen Reageer 23 mei 2006 21:50 (CEST)

van pdd nos naar ass?[bewerken]

Ik had bij de swaai in Beemsterzwaag opeens na een IQ test ASS met een IQ van 97,ik weet niet hoe ze ASS vaststellen,maar als ze opschrijven dat ik in mezelf lach terwijl ik een stripverhaal in de krant lees vind ik dat dan ook wel flauw van ze,heb ik door die test ASS of uit mijn gedrag daar?Ik was er niet eens zo lang,psychologen die lezen wat over je (er was van de basisschool bij mij pdd nos groep 7 8,ik was al 19 en dan stoppen ze je gewoon in het hokje ASS?Kan iemand mij uitleggen waarom een psycholoog dit zo snel bepaalt in een half uur?(ongeveer zo lang met hun gesproken) Ik vind van mezelf dat ik niks mankeer,maar als die psychologen en je ouders je allemaal wegwerken in zo een hokje alleen maar omdat ze je niet verstaan(zachte stem)? --85.146.64.222 24 nov 2009 17:39 (CET)

Je kunt Autismespectrum(stoornis) zien als een soort verzamel-groep van Autisme, het syndroom van Asperger en PDD-NOS. In wezen verandert er met het andere label niets, de diagnose blijft eigenlijk hetzelfde.Fenke 24 nov 2009 17:59 (CET)
Met de DSM 5 is een en ander wel ingrijpend gewijzigd: PDD-NOS en Asperger etc. zijn komen te vervallen als separate diagnoses en alle zijn vervangen door de diagnose: ASS. Juist de diagnose is aangepast, met als argument dat het in het voordeel is van de cliënt, maar over dit onderwerp is nog heel veel discussie en op dit moment is er ook veel onduidelijkheid. Maar we wachten het allemaal wel af; de DSM 5 is wel al ingevoerd, maar artsen hanteren nog de DSM IV (die overstap gaat niet zo snel...) Groets rRdoomernik (overleg) 22 feb 2014 08:10 (CET)

Hoort dit deze pagina niet bij "Autisme"?[bewerken]

Tijdens redigeren vroeg ik me af of deze pagina niet hetzelfde beoogt als de pagina "Autisme". Zie ook: mijn aantekening daar rRdoomernik (overleg) 26 feb 2014 02:58 (CET)

Relatie ASS en schizofrenie?[bewerken]

Op deze pagina staat:

(De terminologie is in dit geval verwarrend: de term schizoïde werd destijds gekozen om het verband met schizofrenie aan te geven, terwijl tussen autistimespectrumstoornissen en schizofrenie geen direct verband is aangetoond.)

Terwijl op Autisme:Autisme en Schizofrenie staat

Ongeveer 20 tot 40 dagen na de bevruchting gaat er bij beide stoornissen iets fout in de aanleg van de lichaamsdelen en hersenen, wat een kettingreactie op gang brengt, die zowel autisme als schizofrenie met zich kunnen brengen. Autisme en schizofrenie zijn dan mogelijk ook onderdeel van een continuüm waarbinnen zowel het autismespectrum als het schizoïde spectrum valt.Dit verklaart waarom er in gezinnen met autisme ook regelmatig mensen zijn te vinden met schizofrenie. Autisme en schizofrenie zijn dus geen opzichzelfstaande afwijkingen, maar een gevolg van een spontane genetisch verandering die een syndroom tot gevolg heeft. Afhankelijk van de ernst van de genetische verandering kan de mate van het autismespectrumstoornis of de schizoïde spectrumstoornis verschillen.

De informatie op beide pagina's lijkt te verschillen. Of misschien moet het op beide pagina's genuanceerd worden. Kan iemand uitzoeken hoe het werkelijk zit? KaspervandenBerg (overleg) 9 jan 2012 18:27 (CET)

Die passage over wat er zou gebeuren 20-40 dagen na de bevruchting lijkt me te kort door de bocht. Alle deskundigen zijn het erover eens dat autisme biologisch en vrijwel altijd aangeboren, maar er is geen consensus over dé oorzaak. Het zou goed kunnen dat er verschillende oorzaken zijn, dat het per individu verschilt. Dat geldt overigens ook voor schizofrenie: experts als Jim van Os hebben recent flinke kritiek geuit op het idee dat er één soort schizofrenie is met één oorzaak.
Als je de volledige paragraaf bekijkt waar je het citaat uit hebt gehaald, blijkt ook dat er verschillende mogelijke oorzaken worden gepresenteerd, elk in hun eigen subparagraaf. Maar de opmaak en verwoording is een beetje verwarrend. Bever (overleg) 16 apr 2018 03:43 (CEST)

Teruggedraaid[bewerken]

De tekst van dit artikel was verwijderd en vervolgens vervangen door de tekst van een ander artikel. Dat is niet de bedoeling, de tekst van voor deze actie is daarom teruggezet. Wijzigingen aanbrengen in het artikel aan de hand van gezaghebbende bronnen is natuurlijk altijd mogelijk. JanB46 (overleg) 15 apr 2018 14:28 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Autismespectrum. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2018 02:07 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Autismespectrum. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 sep 2018 08:40 (CEST)