Overleg:Autobus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Titel[bewerken]

Als het van omnibus afkomstig is, lijkt omnibus mij een betere titel of eventueel bus (openbaar vervoer) dan wel bus (ov). Erwin85 25 mei 2006 14:14 (CEST)

De titel is op 11 augustus 2005 veranderd van Bus naar Autobus, zie hier: [1]. De bewering "Het woord is een verkorting van omnibus..." is nog van vóór die tijd en dit slaat dus op de term Bus, niet op Autobus. Nogmaals: de benaming Bus is te beschouwen als afkorting van Omnibus. Deze verklaring staat ook als zodanig en nog steeds in de Engelse versie: en:Bus: "A bus is a large automobile intended to carry numerous persons in addition to the driver and sometimes a conductor. The name is a shortened version of omnibus, which means "for everyone"." Omnibus was ooit ook de benaming van dit voertuig in het Nederlands. Omnibus is nu niet meer in gebruik en is een ouderwetse term in het Nederlands. Ik heb de tekst in het artikel aangepast. De titel hoeft dus niet aangepast te worden. --Johjak (!) 25 mei 2006 21:04 (CEST)
We gebruiken het dus niet meer, maar het is de officiële naam? Is het dan niet zo dat Erwin85 een punt heeft? Buttonfreak 23 jun 2006 00:35 (CEST)

Kopje "Besloten busvervoer"[bewerken]

Het kopje "Besloten busvervoer" geniet m.i. de voorkeur (i.p.v. "Besloten vervoer"). Ook bruikbaar als link.

Streekbussen in Verenigd Koninkrijk[bewerken]

Weet iemand ook waarom streekbussen in het Verenigd Koninkrijk en dan met name de "single deckers" in de meeste gevallen slechts één deur hebben? --62.194.51.162 3 mei 2009 20:04 (CEST)

Laat me raden - ze leggen grote afstanden af tussen de haltes. De wachttijden bij de haltes zijn wat langer dan bij een stadsbus die snel weer verder wil. Een enkele deur is dan genoeg. Een deur kost zitplaatsen. Handige Harrie 3 mei 2009 20:49 (CEST)

Tachograaf[bewerken]

Invoer van het gebruik van Tachograaf bij Stadsbus/Stadsbus, Langeafstandsbussen en Touringcar. Rij- en rusttijden openbaar busvervoer Spoorjan (overleg) 28 apr 2014 22:27 (CEST)