Overleg:Balkan (schiereiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

L.S.

Ik zou graag een bijdrage willen leveren voor de Balkan pagina. Er worden te pas en te onpas een aantal landen onder één noemer geplaatst. De Balkan is een oud gebergte die vanaf Bulgarije met een tak (gebergte strook) naar Belgrado trekt en daar eindigt. Dan zou men alleen Servië van de Slavische landen tot de Balkanland moeten rekenen. Trouwens, onder de noemer Slavische talen wordt niet gerekend Turks, Macedonisch, Bulgarisch of Albaans.Ik spreek een Slavische taal, maar versta geen woord van die andere talen. Spreekt Nederland Frans? Dat de aantal landen steeds onder de naam Balkanlanden wordt genoemd, stamt uit de begintijd der cartografie; toen wist men het niet beter dan dat. Daarna is daar een begripbepaling aangehangen die te maken had met de Balkanoorlogen enz. Men zou in deze tijd en met de moderne apparatuur precies kunnen aangeven waar de Balkan gebergte begint en eindigt, zodat men een nieuwe generatie schoolgaande kinderen exacte grenzen aanleert. Het zou belachelijk zijn als Nederland tot een Ardenenland wordt gerekend of tot een Spaansland vanwege de oorlog met Spanje???? Succes!!!

Dat van het Balkangebergte staat in het artikel. Er wordt nergens gesuggereerd dat Turks Slavisch zou zijn. Macedonisch en Bulgaars zijn trouwens wél Slavisch. Er staat een link naar een nog te maken artikel over het Balkangebergte, misschien kun je daar jouw interpretatie van Balkan in kwijt (want in jouw opvatting is Balkan zo te zien niet meer dan het Balkangebergte; dat is niet de enige opvatting. Ik het juist geprobeerd aan te geven dat er verschillende manieren zijn om het begrip Balkan te definiëren). Fransvannes 29 apr 2004 10:56 (CEST)


"Sinds 1808 zijn aan de geografische criteria om de Balkan te begrenzen vele andere toegevoegd, op grond waarvan ook landen als Slovenië en Roemenië soms tot de Balkan worden gerekend. Deze criteria zijn bijvoorbeeld: religie (overwegend oosters-orthodox) taal (overwegend Slavisch)..."

Ik vind dit niet duidelijk. 1 Roemenië is oosters-orthodoox, Slovenië niet. 2 Het Sloveens is een slavische taal, en Slovenië heeft een slavische cultuur, Roemenië niet.

Ik vind dat dit veranderd moet worden... Al 2 feb 2006 14:35 (CET)

Kroatië is ook geen Balkan!!


Balkan is een bergketen die door zuidoost europa loopt. Op geen enkele geografische manier kun je dit gebied vergroten. Als we het over de Alpen hebben, dan leg je toch ook niet zo snel een verband met Sicilie. Zo ook kan en moet men geen verband leggen met Roemenie of Slovenie, waar de Balkan gebergte duidelijk niet doorheen loopt. Daarnaast vind ik het redelijk bespottelijk om een gebied Balkan te noemen, alsof wij, de roemenen, en de hongaren of bulgaren een pot nat zijn. Wij hebben een totaal andere geschiedenis en cultuur en ik wil alles behalve als een volk gezien worden met andere zuidoost europese volkeren.

Balkanlanden.. slechtste term ooit bedacht voor die regio!


Sinds 1808 zijn aan de geografische criteria om de Balkan te begrenzen vele andere toegevoegd, op grond waarvan ook landen als Slovenië en Roemenië soms ten onrechte tot de Balkan worden gerekend. Deze criteria zijn bijvoorbeeld: religie, taal of cultuur en geschiedenis (een langdurige Turkse overheersing tot de vroege 20e eeuw).


Als jullie beter gelezen hadden dan zagen jullie dat dit stukje er ook stond. En dat is van toepassing op elk Balkan-land.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 24.132.149.185 (overleg · bijdragen) 2008-03-14T03:32:45

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Balkandefinitie.JPG[brontekst bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Balkandefinitie.JPG, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090526. --E85Bot 27 mei 2009 03:04 (CEST)

Onduidelijk[brontekst bewerken]

Ik stoor me ernstig aan deze niet goed georganiseerde en onduidelijke pagina, zeker omdat het een onderwerp betreft waarbij juiste toonzetting erg belangrijk is. Ik zou als 'ground rule' instellen dat hier het Balkanschiereiland bedoeld wordt, met de Donau als bovengrens dus, met een goede verantwoording. Daarna kan er nog kort ingegaan worden op 'Balkan' in populair taalgebruik, waar je evt. Moldavië etc. kan noemen, en de connotatie die woord het o.a. door de recente oorlogen heeft. Ik heb zelf echter geen enkele ervaring in het schrijven van Wikipediapagina's, dus ik laat het liever aan iemand anders..

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Balkan (schiereiland). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 apr 2019 04:57 (CEST)