Overleg:Beleg van Bredevoort (1606)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hi Arch, is hier sprake van een ontzet? De Spanjaarden zaten al in Bredevoort, de belegering wordt door FH gedaan. Zijn het niet 2 veroveringen, een door een beleg en ander door een verassingsaanval? Groet, kweniston 13 okt 2009 20:11 (CEST)[reageer]

Hoi Kweniston,

Lijkt me wel. Volgens mij zelfs een klassiek ontzet. Zoals het in het lemma "ontzet" gedefineerd staat:

Een ontzet noemt men de situatie als de belegering van een stad, fort of andere plaats wordt doorbroken en de plek wordt bevrijd. Dit gebeurt meestal door (militaire) hulp van buitenaf.

De Spanjaarden probeerden Bredevoort bij verrassing in te nemen. Het garnizoen, plus burgerij wisten zich tijdig terug te trekken op het kasteel. De Spanjaarden belegeren nu het kasteel vanuit het stadsdeel, dus er werd stevig gevochten tussen de Spanjaarden in het stadsdeel, en de belegerden in het kasteel, teneinde de gehele stad in hun handen te krijgen, de inname was op dat moment dus nog niet voltooid, de strijd was nog steeds volop in gang. Doordat Fredrik Hendrik hulptroepen zond, en rondom Bredevoort hun beleg op sloegen, trokken Spaanse versterkingen zich terug, en wordt de Spaanse belegering doorbroken voorwaarden gesloten, waarop Bredevoort is bevrijd.

Ook in o.a. in het boek: Staatkundige historie van Holland: Benevens de Maandelijksche ..., Volumes 28-31 (pagina 75) beschreven dat de Drost en Slotvoogd van Lauwijk boden zend naar omringende steden met het verzoek van hem die tot het uiterste bereid was, de plaats te ontruimen, en tot ontzet te komen.

mvg --Arch. 14 okt 2009 05:54 (CEST)[reageer]

Ah ok, bedankt voor de toelichting. De nuance tussen het kasteel en de stad was me even ontgaan. Groet, kweniston 14 okt 2009 20:04 (CEST)[reageer]