Overleg:Belevingseconomie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Belevingsmuseum)

Vragen en opmerkingen[brontekst bewerken]

"Anders dan bij tekstuele overdracht van kennis, worden in een belevingsmuseum meer zintuigen opgeroepen."

Deze formulering wekt ten onrechte de indruk dat er in een belevingsmuseum nooit sprake is van 'tekstuele overdracht' en zet de lezer op het verkeerde been. Die verwacht na 'Anders dan bij tekstuele overdracht van kennis' namelijk een logischer vervolg, zoals 'wordt bij een visuele overdracht van kennis geen beroep gedaan op de geletterdheid van de bezoekers. Verder is 'zintuigen oproepen' geen goed Nederlands.

"Hierdoor wordt geen inhoudelijke kennis overgebracht maar uit een beleving geleerd."

Dit is een non sequitur: door middel van bijvoorbeeld een video kan ook heel goed inhoudelijke kennis worden overgedragen. Wat 'uit een beleving leren' betekent is erg vaag.

"Hoewel beide museumtypes een gemeenschappelijk doel hebben (verzamelen van objecten, bewaren, onderzoeken en kennis doorgeven) biedt een belevenismuseum de bezoeker meer service bij de toegang tot kennis."

Dit is in tegenspraak met de vorige zin: als een belevenismuseum geen inhoudelijke kennis overdraagt, waarom zou het dan wel meer service gaan verlenen bij de toegang tot die kennis? En waarom zou de mogelijkheid om museumstukken vast te houden betekenen dat er meer 'service' wordt verleend dan wanneer er alleen duidelijke en toegankelijke teksten zijn?

"De klantgerichtheid is het gevolg van een zakelijkere aanpak door museums, waardoor de bezoeker niet meer gezien wordt als ontvanger van kennis maar als klant die eigen wensen en interesses heeft."

Wat is er 'zakelijker' aan een aanpak waarbij de bezoeker niet meer gezien wordt als ontvanger van kennis maar als klant die eigen wensen en interesses heeft?

Marrakech (overleg) 20 sep 2018 15:42 (CEST)[reageer]

Beste Marrakech, je kritiek is mij wel duidelijk. Wat ik nodig heb ik een bron die het beter beschrijft. Daarom had ik je al gezegd dat ik hier later weer naar kijk. Ik kan die bronnen niet zomaar op mijn bureau toveren. Het spijt me. Ymnes (overleg) 20 sep 2018 16:08 (CEST)[reageer]
Hierbij zij nog opgemerkt dat er van verschillende zijden kritiek is geleverd op de werkelijk nietszeggende definitie "Een belevingsmuseum of belevenismuseum is een museum dat inspeelt op de beleving van de bezoeker". Bovendien wordt nog steeds gesuggereerd dat een 'belevingsmuseum' een zeer bepaald ander museum zou zijn als een zogenaamd 'klassiek museum' (wat dat laatste dan ook moge zijn), waar uiteraard ook 'klassieke musea' trachten kennis over te dragen dan wel emoties op te wekken, en veelal beide. Paul Brussel (overleg) 20 sep 2018 16:15 (CEST)[reageer]