Overleg:Bernold

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pepijntje, wellicht komt mijn terugdraaiing wat cru over, maar dit is gebaseerd op de volgend tekst van Ronald de Graaf in Oorlog om Holland. 1000-1375, p.73:

Voor de middeleeuwse geschiedenis van Utrecht zou Pinkstermaandag 1039 verstrekkende gevolgen krijgen. Op 4 juni overleed keizer Koenraad II in de bisschopsstad. Zijn zoon, Hendrik III, gaf opdracht de organen van zijn vader in de St. Maartenskerk te begraven. Van Hendrik III (en niet van bisschop Bernold) ging het initiatief uit tot de bouw van het kerkenkruis, waarvan het sacrale centrum gevormd werd door des konings hart en ingewanden. Niet alleen stroomden de giften toe, maar ook kwam het Oversticht, bestaande uit Overijssel, Drenthe en de stad Groningen, aan de bisschop toe. De keizers kwamen zo dikwijls in de stad, dat ze er een eigen paleis, Lofen genaamd, hadden.

Hopelijk verduidelijkt dit één en ander. Groet, BoH 11 feb 2008 00:39 (CET)[reageer]

Mijn bezwaar was dat die zin plompverloren tussen twee bij elkaar horende zinnen geplaatst was. Overigens is die bron niet erg betrouwbaar, er bestaat geen enkel bewijs dat Hendrik werkelijk de stichter van het kerkenkruis was, dat is slechts een aanname. Pepijntje 11 feb 2008 21:25 (CET)[reageer]
Hij baseert het verhaal over het kerkenkruis op Utrecht tussen kerk en staat door René Ernst Victor Stuip en C. Vellekoop, p. 22;
Nog interessanter wordt die vraag naar de initiatieven als we kijken naar de volgende mijlpaal in de Utrechtse geschiedenis: de bouw van het kerkenkruis onder bisschop Bernold in het midden van de elfde eeuw. Anders dan men geneigd zou zijn te denken en dan men tot voor kort ook altijd heeft gedacht, was niet de bisschop zelf de initiatiefnemer tot dit grootse bouwproject, maar zijn koning Hendrik III. Aanleiding was de dood van diens vader, koning Koenraad II, op Pinkstermaandag 1039 in Utrecht.
De noot daarbij verwijst naar: Zie de bundel Utrecht kruispunt van de middeleeuwse kerk ( = Mekking 1988), en daarin speciaal 13-20: J.M. van Winter, 'Bisschop Bernold, afkomst en persoonlijkheid' en 21-53: A.J.J. Mekking, 'Een kruis van kerken rond Koenraads hart'.
Maar goed, ik heb het idee dat je er wel in thuis bent, dus doe wat je goeddunkt, groet, BoH 11 feb 2008 21:48 (CET)[reageer]
Bedankt voor het citaat. De literatuur die je noemt (en die ik in huis heb) gaat er inderdaad van uit dat Hendrik de stichter is van het kerkenkruis. Daarbij moet worden opgemerkt dat Mekking, als ik me goed herinner de bedenker van deze visie, nogal een fantast is die veel is aangevallen, ook op dit punt. Zowel voor het concept kerkenkruis als het idee dat dat zou zijn gesticht door keizer Hendrik, bestaan simpelweg geen bewijzen... Pepijntje 12 feb 2008 09:19 (CET)[reageer]
Akkoord, misschien kun je dan nog iets meer aangegeven in de tekst? Groet, BoH 12 feb 2008 16:35 (CET)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Bernold zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 9 jan 2022 06:17 (CET)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.