Overleg:Beschikbare-premiesysteem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wet WTP[brontekst bewerken]

Naar verwachting gaat de wet WTP per 1-1-2023 in werking. In deze wet zal de nadruk meer komen te liggen op een Defined Contribution pensioensysteem. Daar lijkt het huidige Wikipedia artikel niet erg op in te spelen. Helmoet (overleg) 23 jun 2022 11:54 (CEST)[reageer]

Dank voor je opmerking. Het lijkt erg logisch dat het effect van een wet voorspelbaar is. De praktijk wijst uit dat dit niet zo is. De natuurwet van de onverwachte gevolgen is volop van toepassing. We weten alleen iets van de intentie van deze menselijke wet.
Eén van de grondleggers van deze hervorming, Onno Steenbeek, heeft in het openbaar gezegd dat de scheiding DB - DC niet van toepassing is op de hervorming.
Daar komt nog bij dat pensioenfondsen moeten kiezen tussen twee varianten. Daar zijn de meesten nog druk mee bezig. Het zal van de uitkomst van hun beslissingen afhangen of het systeem meer naar DB of meer naar DC zal neigen. Ik denk zelf dat, zelfs als de uitkomst bekend is, er nog steeds niet gezegd kan worden dat het Nederlandse pensioensysteem DC is geworden, maar dat het geen "puur" DB meer zal zijn.
Het is dus nog steeds niet mogelijk om de toekomst van het systeem in een bestaand vakje te duwen, ook als de media dat wel doen. Peterk2 (overleg) 23 jun 2022 12:22 (CEST)[reageer]