Overleg:Bestedingen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de macro-economie worden vier soorten bestedingen onderscheiden: consumptie (C), investeringen (I), overheidsbestedingen (O) en de export (E). De som van deze bestedingen is per definitie gelijk aan alle aangeschafte goederen en diensten in het binnenland (nationaal product = Y) en in het buitenland (import = M).

Als economische leek snap ik absoluut niet wat hier staat. Ik zou verwachten dat waar 'export' staat, 'import' zou moeten staan. Zoals het er nu staat lijkt me fout. Wie kan me dit uitleggen en/of herschrijven zodat het wel duidelijk is voor leken? Nawi 6 mrt 2005 00:59 (CET)[reageer]

Het klopt in elk geval wel met de begrippenlijst die ik op internet vond. Daar staat de identiteit: Y=C+I+O+E-M. Dat komt overeen met Y+M=C+I+O+E en dat werd in ons artikel beweerd. Nu moet ik nog even uitpuzzelen wat daarmee bedoeld wordt. Johan Lont 11 mrt 2005 18:04 (CET)[reageer]

Bestedingen zijn spullen die worden gekocht in ons land. De consumenten kopen C, de bedrijven kopen I, de overheid koopt O en het buitenland koopt (wij exporteren) E. Bij bestedingen gaat het dus om de uitgaven/ de dingen die buitenlanders hier kopen. Duidelijk? --Wvr 11 mrt 2005 18:12 (CET)[reageer]


Reactie van gebruiker 80.126.6.17 en André Engels' reactie daarop - hierheen verplaatst vanaf overlegpagina van Johan Lont:

Bij bestedingen moet u letten op het beslag dat gelegd wordt op de binnenlandse (Nederlandse) productiecapaciteit (alle werkenden, de machines, enz.).

De productiecapaciteit van Nederland wordt bezet door Nederlandse consumenten (Consumptie), door Nederlandse bedrijven (Investeringen), door de Nederlandse overheid (Overheidsbestedingen) en door het buitenland (Export). De Nederlandse import legt beslag op buitenlandse productiecapaciteit en telt dus voor het buitenlandse als besteding.

Misschien is het handig een gedachte-experimentje te doen: stel dat alle Nederlanders hun hele inkomen in het buitenland besteden. In Nederland wordt helemaal niks geproducreerd. Dan is het toch logisch om de Nederlandse bestedingen op nihil te stellen en niet, zoals u wilt, op de omvang van de Nederlandse import. Er wordt immers niks geproduceerd in Nederland: Nederland koopt alleen maar in het buitenland, het is voor het buitenland onderdeel van hun bestedingen.

Overigens is de kop Besteding (enkelvoud)fout: men spreekt alleen van Bestedingen in meervoud. Misschien kunt u dat veranderen? Ik weet niet meer hoe dat moet.
enono

Is dat logisch? De productie is inderdaad nihil, maar 'bestedingen' is een andere zaak. Dat ligt er maar net aan waar je naar kijkt: Kijk je naar de bestedingen door of naar bestedingen aan Nederland? Blijkbaar is de afspraak het tweede te doen, maar ik zie niet in dat het meer of minder logisch zou zijn om het eerste te doen. - André Engels 1 apr 2005 00:41 (CEST)[reageer]
Ik kan me goed voorstellen, dat iemand het niet begreep, want de informatie die het artikel op dat moment bevatte was wel correct, maar vrij beknopt, en daardoor wellicht niet zo goed te volgen voor iemand die niet reeds op de hoogte was van de gangbare economische begrippen. En een encyclopedie-artikel is uiteraard juist bedoeld voor mensen die nog niet op de hoogte zijn van de gegeven informatie.
Het probleem van het artikel was, dat wel duidelijk was wat bestedingen feitelijk zijn, maar dat de wijze waarop bestedingen tot een macro-economische grootheid worden samengevoegd een kwestie van conventie is. Met een voorbeeld zal ik proberen uit te leggen waarom dit een definitie-kwestie is.
Als ik in Amersfoort voor 500 euro kaas bestel in Parma, kun je twee dingen zeggen:
  • Ik heb 500 euro besteed. Toen ik dat deed, bevond ik me in Amersfoort, dus 'in Amersfoort besteedde ik € 500'.
  • In Parma is voor € 500 kaas gekocht. Dus daar is € 500 besteed.
De besteding is dus een handeling die zich over meerdere landen uitstrekt - het geld 'verplaatst zich' van het ene land naar het andere. Het economische begrip 'bestedingen' is zo gedefinieerd, dat uitgegaan wordt van de plaats waar het geld terecht komt, maar het was niet bij voorbaat onlogisch geweest om het anders te definiëren.
Met wat surfen op internet heb ik mijn middelbare schoolkennis wat opgefrist en elk van de genoemde begrippen (C, I, O, E, Y, M) van wat toelichting voorzien, (zie [1]).
Johan Lont 1 apr 2005 11:43 (CEST)[reageer]

Enkelvoud of meervoud[brontekst bewerken]

Gebruiker 80.126.6.17 plaatste de volgende opmerking:

Overigens is de kop Besteding (enkelvoud)fout: men spreekt alleen van Bestedingen in meervoud. Misschien kunt u dat veranderen? Ik weet niet meer hoe dat moet.
enono

Hier is wat voor te zeggen. Als je bijvoorbeeld op deze economische begrippenlijst kijkt, zie je dat het begrip nagenoeg altijd in het meervoud gebruikt wordt. (1 uitzondering: definitie van 'inkomenslekken' = Geld dat niet als besteding terugkeert in de economische kringloop van een land

In dit artikel wordt het 'gewone' begrip besteding in de eerste zin genoemd, maar het hele artikel gaat in feite over het macro-economische begrip, en dat is altijd in het meervoud. De Wikipedia-regel is: zet de titel in het enkelvoud, tenzij het alleen als meervoud voorkomt. Nu komt het woord wel voor in het enkelvoud, maar in de betekenis die hier aan de orde is, alleen in het meervoud.

Is er iemand tegen om de titel weer te wijzigen in 'Bestedingen'? Johan Lont 1 apr 2005 11:43 (CEST)[reageer]

Ik heb vroeger op de EUR altijd geleerd dat het bestedingen (meervoud dus) is. Wat mij betreft aanpassen. --Wvr 1 apr 2005 12:08 (CEST)[reageer]

Titelwijziging 'besteding' --> 'bestedingen' uitgevoerd. Johan Lont 23 mei 2005 09:48 (CEST)[reageer]