Overleg:Biddag en Dankdag voor Gewas en Arbeid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onderscheid biddag en dankdag[bewerken]

Het onderscheid tussen de biddag (begin van het seizoen) en de dankdag (eind van het seizoen) komt naar mijn idee niet helemaal correct naar voren. Nu wordt er op deze pagina van de dankdag gesproken over het feit dat de gemeenteraadsverkeizingen in 2006 een dag zijn vervroegd. Het lijkt er mijns inziens nu op dat het in de strekking gaat over de dankdag, waar eigenlijk de biddag bedoelt wordt. Hardloper 8 mrt 2006 16:52 (CET)

Klopt. Ik weet nog niet precies hoe dit te scheiden. Heb je zelf een goed idee? Sietske Reageren? 9 mrt 2006 10:45 (CET)
Het ziet er nu op hoofdlijnen wel goed uit. Ik zou alleen de inleiding wat beperken en dan verder nog wat in de structuur te zetten zodat het ook terug te lezen is in de inhoudsopgave. Het artikel is zo nu wel duidelijk als je het mij vraagt. Het zou nu wel op de nominatie kunnen komen om uitgelicht te worden wanneer dit najaar de dankdag wordt gehouden. Hardloper 9 mrt 2006 10:59 (CET)
Zou leuk zijn. Maar dan moet ik er nog wel een beetje aan schaven. Gaat nog wel gebeuren denk ik. Sietske Reageren? 9 mrt 2006 11:12 (CET)

Even een paar bronnen hier neerpoten:

Handig! Bedankt! Ga ik gebruiken (of iemand anders die wil) Sietske Reageren? 9 mrt 2006 13:06 (CET)

Vóórchristelijk gebruik[bewerken]

Een anoniem voegde een dezer dagen de volgende tekst aan het artikel toe, wat ik weer heb weggehaald:

"Het gebruik is toen overgenomen van de Paganistische en Heidens tradities, welke rond die tijd het oogstfeest hadden/hebben. Het oogstfeest is bedoeld om dank te zeggen aan de aarde voor de gewassen die goed gedijden en voor de goede oogst. De oogst was en is immers leven. Toen het Christendom deze mensen wilde bekeren, waren zij het er niet mee eens dat zij geen dank meer mochten zeggen voor de oogst, zij waren er immers van afhankelijk. Om het volk tegemoet te komen is er besloten om het feest dan maar van een Christelijk sausje te voorzien."

Ik zie niet de toegevoegde waarde om dit bovenstaand stukje nog te vermelden. Het suggereert namelijk dat de huidige bid- en dankdag er niet zouden zijn geweest als die dagen al niet bestonden. Het gaat voorbij aan het feit dat de joden ook al oogst- en offerfeesten kenden waarin gebeden en gedankt werd. Bovendien beweerde de eerste alinea van het stukje "geschiedenis" juist dat bid- en dankdag een overblijfsel is uit een tijd waarin er een zeer groot aantal bid en dankdagen was: Het gebruik om in moeilijke tijden een aparte bededag te houden, zou ontstaan zijn in de Middeleeuwen. Er waren toen vaste bededagen. Daarbij ging het vooral om omstandigheden op seculier terrein: oorlog, honger en rampen. Dit ging niet specifiek over de oogst dus. Dat bid- en dankdagen dus puur resulteren uit de voorchristelijke religies lijkt me derhalve een twijfelachtige veronderstelling. Mocht iemand het willen terugplaatsen, dan graag een bronvermelding erbij zetten.

Sietske Negeer uw gebit, dan gaat het vanzelf weg... 24 jun 2006 13:57 (CEST)


Biddag en dankdag[bewerken]

Biddag: iedere 2e woensdag van maart. Dankdag: iedere 1e woensdag van november.

Erntedank[bewerken]

Er staat nu wel een link, maar die werkt niet omdat er geen nederlandse pagina met die naam is. Is het wel mogelijk om naar de Duitse pagina te linken? Dat was namelijk mijn bedoeling. Ik hoop toch niet dat ik nu de duitse pagina moet vertalen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Tumle (overleg · bijdragen)

Beste Tumle, Wikipedia is een Nederlandstalige encyclopedie. Het is dus toch wel de bedoeling dat achter die rode link een Nederlandstalige versie van het onderwerp Erntedank komt te staan. Deze hoeft geen letterlijke vertaling te zijn van de Duitse versie. Vervolgens kan er aan het NL-talige artikel een zogenaamde "interwikilink" gehangen worden naar de Duitstalige wikipedia. - Groet, ArjanHoverleg 7 mrt 2012 09:00 (CET)

onjuiste interwikis[bewerken]

De interwikis in dit artikel zijn onjuist. Ik zie dat bv. op de Engelse wikipedia gelinkt wordt naar harvest festival. Een correcter corresponderend Nederlandstalig lemma zou dus oogstfeest moeten zijn, met algemenere informatie.-- Narayan (overleg) 7 dec 2012 11:04 (CET)

Ik heb de interwikis verwijderd.--Narayan (overleg) 7 dec 2012 11:19 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Biddag en Dankdag voor Gewas en Arbeid. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 sep 2017 20:09 (CEST)