Overleg:Bijbelgelovige (stroming)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stroming of genootschap?[brontekst bewerken]

Drumingman: een paar aandachtspuntjes:

  • De link naar de baptisten kan gemakkelijk tot misverstanden leiden. Ik krijg de indruk dat de BB wel heel erg ver verwijderd zijn van de gemiddelde baptist; de relatie daarmee (of het ontbreken daarvan) zou dan genoemd mogen worden.
  • Ik krijg de indruk dat dit een splintergroep is, zoals er zoveel zijn in protestants Nederland. Eigenlijk lijkt er maar één gemeente met deze naam te zijn, in Noordhorn, die af en toe wat evangelisatie onderneemt in Noord-Nederland, zie dit stukje geschiedenis.
  • Beschrijf je een geloofsrichting of een specifiek kerkgenootschap? In het eerste geval lijkt https://www.bijbelengeloof.com/index.php erbij te horen, in het laatste geval niet. (Terzijde: de Herziene Statenvertaling blijkt een Satansgebroed te zijn.)
  • Volgens het artikel beschrijf je een stroming, maar dan zijn die hoofdletters onjuist en moet het zijn: Bijbelgelovende baptisten (met beginhoofdletter geërfd van de titel Bijbel). In principe schrijven we geloofsrichtingen met kleine letters; alleen specifieke organisaties krijgen hoofdletters.
  • Je bakent de stroming wel in religieuze zin af, maar niet in praktische zin: waar zitten ze, hoeveel zijn het er, is er onderling contact? Naar een organisatiestructuur durf ik al niet te vragen, dit soort splinters is meestal overgeleverd aan de eigenzinnigheid van de voorganger; links naar gelijkgestemden in Nederland ontbreken dan ook op de sites.

 →bertux 14 sep 2021 15:36 (CEST)[reageer]

Er is inderdaad onderling contact zie conferentie filmpjes op YouTube https://www.youtube.com/channel/UCPsFGghkXrEapSxF8qT1lFA/videos
ze zitten verspreid door het land meestal als huiskerk of eenlingen de bekendste zijn de Bijbel gelovende baptisten in Noordhorn, bijbel en geloof behoord ook tot de bijbel gelovende of ze allemaal baptisten heten is een ander verhaal en inderdaad verschillen ze, misschien dat het artikel dan ook beter Bijbelgelovige kan gaan heten?
als het gaat om organisatie structuur. Ze hebben een eigen stichting die heet stichting Bijbelgelovende Baptisten. Ik ben het wel eens dat de gemiddelde baptist het niet met ze eens is. Ik ga dat dan ook aanpassen. http://sv1637.org/ Drumingman (overleg) 14 sep 2021 16:15 (CEST)[reageer]
De benaming is lastig. Bijbelgelovige doet denken dat andere orthodoxen geen geloof hechten aan de Bijbel. Eventueel een doorverwijspagina maken met bijvoorbeeld:
Het artikel zou dan hernoemd worden naar die laatste. Vaak is het handig om de naam te kiezen die de buitenwereld gebruikt, maar die heeft deze groep nog nauwelijks opgemerkt. Men volgt de namen die ze zichzelf geven, zo lijkt het  →bertux 14 sep 2021 16:53 (CEST)[reageer]
Ik heb de titel van het Artikel inmiddels aangepast aan jouw voorstel. Drumingman (overleg) 14 sep 2021 17:17 (CEST)[reageer]
En de dp Bijbelgelovende aangemaakt, met de redirect Bijbelgelovige  →bertux 14 sep 2021 17:25 (CEST)[reageer]