Overleg:Binair

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Denken dat je een wiki 'gehackt' hebt? Ja, dat is inderdaad dom. Indien je dit initiatief echt zo dom vindt wordt je verzocht verder vandalisme te staken en door te gaan naar een hippe website. Mocht je wel interessante bijdragen hebben, dan zijn ze uiteraard welkom. SanderSpek 18 nov 2003 10:20 (CET)

stijl[bewerken]

'Computers werken intern vrijwel altijd met binaire getallen, omdat geheugencellen meestal twee waardes kunnen aannemen' geheugencellen? vrijwel? Aleichem 25 jul 2005 15:48 (CEST)

Als je de stijl wil verbeteren ga je gang. Inhoudelijk lijkt het me goed. Behalve digitale computers bestaan er ook analoge computers (al komt het niet veel voor) die in hun geheugencellen functioneel (zelfs veel meer) dan twee waardes kunnen aannemen. Bovendien kunnen geheugencellen ook waardes aannemen die niet volgens de specificaties zijn (dus niet functioneel): tussen de één en de nul in, door bijvoorbeeld ruis. Het is juist het ontwerpdoel de kans daarop zo klein mogelijk te maken om een betrouwbaar digitaal component te maken. In de technische ontwikkeling van de geheugencellen is dit altijd belangrijk geweest. (relais, buizen, transistors, bij IC"s: RTL, DTL, HTL, TTL, CMOS enz enz)

Het woord geheugencel is een pure abstractie. Het kan fysiek een flipflop, een bepaald magnetisch gebiedje, een echte condensator of een capaciteit in een IC zijn (en nog veel meer).

Soms komt het ook wel voor dat digitale compters gebruik maken van meerwaarde logica. Dus niet een flipflop met twee "standen" maar met negatieve, positieve en ook daarbij een nul-waarde.

Een CCD bijvoorbeeld, heeft geheugencellen die een bepaalde hoeveelheid lading kunnen isoleren van de omgeving, in vele naast elkaar gelegen gebiedjes, geheugencellen dus, dus echt met een volkomen analoge waarde. De waarde van de lading die daar opgeslagen is, is afhankelijk van de hoeveelheid licht en nadat ze -uitgeschoven- zijn komen die ladingen bij een analoog-digitaal omzetter, die er dan pas een woord van 8, 12 of 16 bit ofzo van maakt. Dan pas is het "binair" Jan Duimel 25 jul 2005 19:01 (CEST)

Zie ook: Logicafamilies#Het_logisch_niveau_probleem Jan Duimel 25 jul 2005 19:20 (CEST)

Omrekenen Decimaal --> Binair[bewerken]

Een naar mijn mening betere manier om om te rekenen van decimaal naar binair is het volgende. Blijf het decimale getal door twee delen, en ze de resten van rechts naar links neer.
Dus 57 wordt:
57/2 = 28, rest 1
28/2 = 14, rest 0
14/2 = 7, rest 0
7/2 = 3, rest 1
3/2 = 1, rest 1
1/2 = 0, rest 1
Binair is 57 dus 0011.1001. Deze manier lijkt me een makkelijker dan de manier in het artikel, dus misschien een idee om het te veranderen? - Floris 12 mei 2007 13:59 (CEST)

De methode die je hier noemt is misschien sneller, maar is minder inzichtelijk. Ik zou dus in ieder geval de huidige tekst laten staan. Wel lijkt het me een goed idee om deze tweede methode toe te voegen. Bob.v.R 12 mei 2007 15:04 (CEST)

binair[bewerken]

binair betekent met twee verschillende cijfers oftewel de 0 en de 1.