Overleg:Boksdoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op Goji bes stond een reclamepraatje, wetenschappelijk nergens op gefundeerd, voor boksdoornbessen. Bart (Evanherk) 9 feb 2008 11:50 (CET)

Boksdoorn[brontekst bewerken]

Eigenaardig, maar er zijn wel een aantal tegenstrijdigheden ivm de toxiciteit van deze plant naargelang men de bijdragen leest in Wiki frankrijk, Wiki uk en Wiki nl.

In Frankrijk stelt men dat heel wat geïmporteerde Gojibessen sporen van pesticiden vertonen. Specifiek zou het gaan om Acetamiprid. De hoeveelheid zou hoger liggen dan vastgesteld door de Europese normen. Er zou ook Atropine aanwezig zijn in de bessen. De hoeveelheid zou echter zo miniem zijn dat het binnen de Europese normen valt.

Wiki uk heeft het over bestrijdingsmiddelen maar gaat dieper in op het probleem :insecticides zoals fenvalerate, cypermethrin en acetamiprid.Verder ook nog fungicides zoals triadimenol en isoprothiolane . De US Food and Drug Administration zou hele ladingen uit China in beslag genomen hebben.

Wat de toxiciteit van de gojibessen betreft wordt vermeld dat oudere vrouwen die regelmatig gojibessen the dronken na enige tijd ernstige bloedingen kregen.

Het zou om een interaktie van Warfarin en nog niet beschreven "wolfberry phytochemicals" gaan. Dit zou een verstoring van het metabolisme meebrengen.

Ook de atropine wordt vermeld maar die zou maar aanwezig zijn met een maximum van 19ppb, dus beneden de toxische grens.

Er zijn tegenwoordig sites te over die de zaak louter commerciëel bekijken en dan wordt uiteraard niets vermeld over de mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Goji bes lijkt nu een hype te zijn.

Tenslotte zijn er de critici die beweren dat de "commerciële praatjes" op zijn minst ietwat overtrokken zijn. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Alentejo (overleg · bijdragen) 28 februari 2011 00:28 (CEST)

Voedingswaarde[brontekst bewerken]

Een paragraaf met de voedingswaarde zou nuttig zijn, zodat die vergeleken kan worden met ander fruit. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.240.115.139 (overleg · bijdragen)

Bedankt voor je suggestie! Als je denkt dat een artikel verbeterd kan worden, schroom dan niet om het zelf te doen. Wikipedia is een wiki, dus iedereen kan bijna elk artikel bewerken door simpelweg op de bewerk-knop bovenaan de pagina te klikken. Je hoeft niet eens in te loggen (hoewel er vele redenen zijn om dat wel te doen). De Wikipedia-gemeenschap moedigt je aan om niet te aarzelen om een zinvolle bijdrage te leveren. Het is niet erg als je een foutje maakt – er is een grote kans dat ze snel opgespoord en verholpen zullen worden. Als je niet zeker weet hoe je precies een pagina moet bewerken, lees dan Help:Uitleg of probeer het uit in de zandbak. Nieuwe gebruikers zijn altijd welkom. Kleuske (overleg) 30 jun 2014 11:04 (CEST)