Overleg:Boldoot

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Boldoot. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 okt 2017 17:56 (CEST)[reageer]

Het verhaal dat hier oorspronkelijk stond, was dat Boldoot de beroemde Keulse reukwaterfabrikant 4711 zou hebben overgenomen. Het is echter beslist niet de firma 4711 geweest (die bestaat immers nog, en is nooit onderdeel van Boldoot geweest) en ook niet de 'echte' Johann Maria Farina, Farina gegenüber.

De stukken in het Amsterdamse gemeentearchief (waarnaar nota bene wordt verwezen) hebben het over ene Werres, en een firma die aan de Sternengasse was gevestigd. Een nogal wanhopige brief van J.J. Boldoot aan zijn vader ([1]) suggereert dat er nogal wat firma's 'Farina' waren in Keulen die eigenlijk die naam niet zouden mogen voeren. Die hadden dan kennelijk een Italiaan met die naam (al dan niet familie van) zover gekregen zich enige tijd met hun firma te associëren om zo die naam te kunnen gebruiken.

De reukwaterfabriek van Werres (die uiteindelijk door Boldoot werd overgenomen) wordt door J.J. Boldoot als 'onbeduidend' omschreven in die brief. Het gaat hier dan om de firma met de volledige naam "Johann Maria Farina, Sternengasse 9 u. 11". Zie pagina 2186 in de Königlich Preußischer Staats-Anzeiger van 1865, waar we onder meer vinden

Sodann ist in das Prokuren - Register unter den Nummern 317 und 318 die Eintragung erfolgt, daß die Wittwe Daniels sowohl für ihr vorerwähntes Handelsgeschäft unter der Firma: »Franz Jos. Daniels« als auch für ihr Handelsgeschäft unter der Firma: »Johann Maria Farina Sternengasse Nr. 9 u. 11« den in Cöln wohnenden Felix Werres zum Prokuristen bestellt hat.

Het oorspronkelijke verhaal, waarin Boldoot dus een zeer beroemde Keulse reukwaterfirma overneemt, is hier neergezet door een inmiddels geblokkeerde gebruiker die dat verhaal ook op zijn eigen website zo heeft gezet. Het lijkt erop dat die erg slordig heeft gelezen. Er is dus een risico dat het onjuiste verhaal hier weer terugkomt. Het is natuurlijk inmiddels ook elders overgenomen, want zo gaat dat... Er is ook ten minste één verhaal te vinden waarin de verhoudingen zijn omgedraaid en Boldoot juist is overgenomen door 4711. Kennelijk vond die auteur het erg onwaarschijnlijk dat Boldoot de firma 4711 had overgenomen en heeft die zelf verzonnen dat het dan wel andersom zal zijn geweest.

De beste manier om te voorkomen dat er onjuiste verhalen terugkomen is uiteraard een degelijk, op de bronnen gebaseerd verhaal hier neer te zetten, maar dat kost beduidend meer tijd dan ik nu heb. Paul B (overleg) 30 nov 2020 17:55 (CET)[reageer]