Overleg:Botten van de mens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Er ontbreekt uitleg omtrent nummer 24 (knie) !

Schedel - heeft 29 botten ipv 23.[bewerken]

De schedel is een soort doos van bot die om de hersenen zit, met uitsparingen voor de ogen. De schedel bestaat uit 29 aan elkaar gegroeide botten: 14 botten vormen je aangezichtsschedel (zoals het neusbeen, de jukbeenderen en de kaken) en 8 vormen je hersenschedel (het deel van de schedel rond de hersenen). De onderkaak en de 6 kleine botjes in je oren (2x3) brengen het totaal op 29 (tanden en kiezen worden niet meegerekend). De onderkaak is het enige beweegbare bot van de schedel. Hij kan omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren bewegen om te bijten en te kauwen.

--EdwinB 21 jun 2006 21:42 (CEST)

Hum, maar zoals je zelf citeert bevinden van deze 29 botjes zich er "6 kleine botjes in je oren (2x3)...", en die staan dus apart vermeld in de lijst van botten omdat die niet persé tot de schedelbotten gerekend worden. Vriendelijke groet, --ArjenW (overleg) 22 jun 2006 23:07 (CEST)
De schedel bestaat uit 29 aan elkaar gegroeide botten ,mvg --EdwinB 23 jun 2006 00:23 (CEST)
Ja maar, lees nou toch..., dan lees je toch ook dat dat dus een foute beginzin is. Tel dan mee:
De schedel bestaat uit 29 aan elkaar gegroeide botten: (<-dubbele punt! -AW)
14 botten vormen je gezicht
en 8 vormen je hersenschedel (dus bij elkaar 22 -AW)
De onderkaak (maakt 23, tot zover zoals in de lijst vermeld wordt, waar de onderkaak bij de aangezichtsschedel is vermeld -AW)
en de 6 kleine botjes in je oren (2x3) brengen het totaal op 29"
De 2x3 kleine botjes in de oren zijn hamer, stijgbeugel en aambeeld, en die zijn niet aan de andere schedelbotten gegroeid, net als de onderkaak (en overigens het os hyoideum). De beginzin is dus uiterst slecht en wordt door de daarop volgende tekst tegengesproken.
Of is je bezwaar om principiële redenen dat in de lijst de botten in de oren een eigen kopje hebben en niet onder het kopje "schedel" staan genoemd? Vriendelijke groet, --ArjenW (overleg) 23 jun 2006 01:19 (CEST)
Je hebt wel gelijk zoals jij het uitlegt.........en toch.....ik vind het in, dus bij de schedel horen.....kortom, ik ben een beetje aan het neuzelen.........maar ga overstag met jouw uitleg.....oké? mvg --EdwinB 23 jun 2006 11:04 (CEST)
Ok, het is dus een principe-kwestie. Er valt best wat voor te zeggen om de oorbotjes bij de schedel te rekenen (eerlijk gezegd is dat mij om het even), maar dat ze vergroeid zijn met de overige schedelbotten is gewoon onjuist.
Tot zover deze kwestie. Groet, ArjenW (overleg) 23 jun 2006 12:12 (CEST)
Grappig......zie Schedel

De schedel bestaat uit 22 botten en is daarmee het uitgebreidste deel van het menselijke skelet.

Dat is inderdaad suf, zeg... Ga ik meteen even aanpassen. De oorbotjes staan hier trouwens wel genoemd. Zijn het er toch nog 29 ;-)
ArjenW (overleg) 23 jun 2006 14:50 (CEST)

Skelet aanklikbaar[bewerken]

Je zou misschien ook een aanklikbare afbeelding van het skelet kunnen maken (Sjabloon:KlikVlak), zo dat waar je klikt doorlinkt naar het bijbehorende artikel. Dus je klikt op de os sphenoidale, dan ga je naar dat artikel (bovendien als je niet klikt maar erboven zweeft dan komt er automatisch de tekst 'os spehnoidale' erboven.). Het principe wordt al toegepast op sommige landkaarten op Wikipedia.  Emil·76  25 aug 2006 11:23 (CEST)