Overleg:Boxermotor

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Motor Testerossa[brontekst bewerken]

De motor van die Testerossa is en 12-cilinder V-Motor met 180 graden en geen Boxermotor--91.64.198.147 29 mrt 2007 14:46 (CEST)[reageer]


BOXERMOTOR[brontekst bewerken]

Een boxermotor is een onjuiste benaming voor deze motor. Dit type motor is een vlakke lijn motor. Een boxermotor heeft 2 aandrijfassen omdat de zuigers naar elkaar toe bewegen, dus niet van elkaar af. De motor heeft hierdoor ook geen cilinderkop. de verbrandingsruimte is de ruimte tussen beide zuigers als deze beide naar elkaar toe bewegen.

  • Ik begrijp dat je de tweetaktdiesel-dubbelzuigermotoren bedoelt die wel als (o.a.) scheepsdiesel worden gebruikt. Inderdaad een principe dat je als boksen zou kunnen aanduiden, maar ik vind het toch te ver gaan om deze benaming alleen aan dit motorprincipe toe te kennen.

--Piero 17 sep 2007 11:22 (CEST)[reageer]

    • Een motor is uitsluitend een boxermotor als de kruktappen op 180 graden staan. Bij de ferrari zitten beide drijfstangen op eenzelfde kruktap. Beide zuigers gaan hierbij gelijktijdig naar links en naar rechts.
        • Nee, een motor met de kruktappen op 180 graden wordt een "vlakke lijn" motor genoemd. Een boxermotor kent zijn oorsprong uit de luchtvaarttechniek en heeft 2 kruk-assen in een lijn van 180 graden waar de zuigers naar elkaar toebewegen. Vanwege het extra gewicht van de dubbele krukas is deze motor niet door ontwikkeld. (bron heb ik helaas niet paraat maar dit komt voort uit de luchtvaart motoren)
          • Ik neem aan dat we het hier over de "Gegenkolbenmotor" (Opposed Piston Engine) hebben. Je zou dit hoogstens "een soort boxermotor", maar niet "de boxermotor" kunnen noemen. Deze motor is altijd als tweetaktmotor uitgevoerd bij gebrek aan een cilinderkop en dus ook het kleppenmechanisme. Bron: DIN (Deutsches Institut für Normung) 1940, Uitgave maart 1958, definieert deze motor als dubbelzuigermotor met tegengesteld bewegende zuigers. Deze tegengestelde zuigermotor is wel degelijk doorontwikkeld en veel als tweetaktdieselmotor in schepen gebouwd. In een schip is immers genoeg ruimte en in een olietanker komt het ook niet op het gewicht van een krukas meer of minder aan. Meestal is de motor dan gekanteld: de krukassen liggen boven elkaar en de zuigers bewegen verticaal. Dat was bij de vliegtuigmotoren, onder ander van Junkers trouwens ook zo. Een lijnmotor in vier- of achtcilinderconfiguratie heeft bijna altijd een 180 graden krukas. Dat komt omdat in het algemeen en viertaktproces (720 graden krukasomwenteling) wordt gedeeld door het aantal cilinders: twee cilinders 360 graden, vier cilinders 180 graden. Een vlakke lijnmotor zegt me niet zo veel. "Vlak" duidt in het algemeen op liggende cilinders, lijnmotor is duidelijk. Een vlakke lijnmotor zou dus een underfloormotor kunnen zijn. --Piero (overleg) 12 mrt 2011 13:28 (CET)[reageer]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 8 feb 2008 23:57 (CET)[reageer]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 12 feb 2008 19:31 (CET)[reageer]

Onvolledige/ niet lopende zin[brontekst bewerken]

"Het bepaalde belangrijkste voordeel van deze motoren is hun natuurlijk kost, in hoeveel krachten die van de stand van de zuigers worden geproduceerd"

Ik kan hier geen logisch verhaal van maken, ik snap zelfs niet wat er bedoeld wordt, heeft iemand een idee? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Januzzz (overleg · bijdragen) op 3 mei 2008 18:29 (CEST)[reageer]

"De boxermotor (van zelfs acht cilinders) is het meest succesvol in zowel auto's als motorfietsen gebleken, en populair voor lichte vliegtuigenmotoren." Een flinke veronderstelling: waarom rijden we dan niet allemaal met boxermotoren, en gebruikt BMW ze bijvoorbeeld alleen in motorfietsen? En wat doet dit onder het hoofdstuk "benaming"? --Piero 31 mei 2008 11:12 (CEST)[reageer]