Overleg:Bruinbrood

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Volkorenbrood=brood van meel, meel=hele gemalen graankorrel (kiem, zetmeellichaam + zemel). Zemel en kiem gedeeltelijk eruit zeven/gedeeltelijk weer toevoegen=BRUINbrood. Zemel en kiem er geheel uitzeven=WITbrood. Dit is een feit wat niet consequent wordt toegepast, ik werk zelf in een bakkerswinkel en heb het aan de bakker zelfs nagevraagd.


ZIE: http://www.brood.net/brood-vraag-antwoord/ingredi%C3%ABnten-in-brood/wat-is-het-verschil-tussen-bloem,-%28tarwe%29meel-en-volkorenmeel/77/

gekopieerd van Voorlichtingsbureau Brood

Wat is het verschil tussen bloem, (tarwe)meel en volkorenmeel? Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel. Alle overige vezeltjes worden er na het malen uitgezeefd, waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood.

Voor bruin brood wordt tarwemeel gebruikt waarbij de zemelen en kiemen (buitenkant korrel) gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur van "meel" is daardoor heel lichtbruin.

Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel, de gehele tarwekorrel is vermalen en het brood bevat vaak halve en hele tarwekorrels. De kleur van "volkorenmeel" is daardoor lichtbruin. Doordat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zich in de buitenste laag van de korrel bevindt, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Meergranenbrood kan zowel van bloem als van meel of volkorenmeel gemaakt zijn.