Overleg:Byzantijns-Seltsjoekse oorlogen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kapetron[bewerken]

Battle of Kapetron of in het Turks: Pasinler Muharebesi (18 September 1048)

Als deze slag wordt overgeslagen dan heeft het geen zin om de slag van Malazgirt in 1071 te vertellen. 1071 werd mogelijk gemaakt door de eerdere slag die precies op de handelsroute werd gehouden, waardoor Turken economisch meer zeggenschap kregen en connecties konden maken op de Byzantijnse gronden. De hoofd van de Byzantijnse troepen bij de slag van Kapetron was de Georgisch Prins Liparit IV. Na deze slag zijn de rechtstreekse wegen tussen de Keizer en de Georgisch Koninkrijk afgesloten door Seltjoeken. Seltjoeken met 24 a 25 duizend man te paard waren de byzantijnen na een hele dag vechten eindelijk de baas. Typisch Seltjoek manier van slag voeren op openvelden, het gebeurde altijd met de zelfde aantallen of meervouden daarvan. de slag tegen Ghaznaviden in 1040 en de slag in 1071 tegen Byzantijnen, al deze 3 zijn met de zelfde halvemaan-strategie uitgevoerd. De slag tegen Ghaznaviden was ook precies met 24 a 25 duizend man te paard. Halvemaan strategie is, de troepen opstellen in de vorm van een halvemaan, nadat de tegenstanders aanvallen trekken je centrale strijders zich terug en de flanken gaan juist naar voren waardoor de hele tegenstanders in een halve cirkel komen te staan, als het de flanken lukt om er een dichte cirkel van te maken, worden ze binnen de cirkel verslagen. Aan het begin moeten de flanken een hele geruime afstand afleggen om de halvemaan te kunnen vormen. Dit taktiek werd eigenlijk bijna altijd gebruikt als de vijanden in grote meerderheid waren. Als er sprake zou zijn van 2 gelijke aantallen, dan zou er op een openveld een dergelijk taktiek niet nodig zijn. Seltjoeken zijn een beetje anders dan de andere Turkse rijken die zijn gesticht, belangrijkste verschil is dat Seltjoeken verschillende eenheden hadden die zich vermomden naar een dier. Wolven, tijgers enz enz Dit zien we eigenlijk honderden jaren later weer eens terug bij de Ottomanen die ook een dergelijk eenheid in de leger creeerden, die zich Delibas (gekhoofden) noemden. Deze eenheid was behoorlijk onafhankelijk en had vrijspel, ze vermomden zich heel gek met dierenvachten en hadden gekke aparte wapens, ze voerden de meest onmogelijk lijkende taken uit met grootplezier, trouwen, verliefd worden, sociaal leven, naslacht krijgen of in een gewone huis wonen zat er niet in, ze sliepen vaak in de bos en klinkt heel gek, in de bomen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.84.77.117 (overleg · bijdragen) 19 jul 2013 04:45‎ (CEST)

Artikelen in anderstalige wikipedia's laten in de infobox het begin van deze oorlogen inderdaad in 1048 vallen. In de rest van de artikelen wordt dat jaartal evenwel niet genoemd.
In "onze" versie van het artikel wordt 1048 niet als zodanig genoemd, maar er wordt wel duidelijk gemaakt dat er al in het begin van de 11e eeuw spanningen waren.
Hoewel de taal en stijl van het bestaande artikel mijns inziens zwaar te wensen over laten, is het wel zo dat het artikel vooral over de politieke kant van de oorlogen gaat en niet over de krijgskundige kant. Bovenstaand stukje is in dat opzicht eigenlijk onbruikbaar voor het artikel.
Richard 19 jul 2013 10:41 (CEST)

Richard slag van Kapetron kan je misschien overslaan bij de Wikipedia onderwerp "Seltsjoeken", alhoewel dat zelfs niet heel logisch lijkt, maar als je zo een grote oorlog overslaat op een kopstuk die al "Byzantijns-seltsjoek oorlogen" heet, dan is dat wel een beetje komisch. Het gaat hier al om de oorlogen letterlijk, dan is het onbegrijpelijk om een bestaand/gebeurd oorlog over te slaan. Als er sprake is van een topic met oorlogen, dan is het best handig om op z'n minst op een chronologische wijze de gevoerde oorlogen te vermelden, desnoods heel kort maar het zou uiteraard vermeld moeten worden, tenslotte is er een hoop bekend over dit oorlog. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.84.77.117 (overleg · bijdragen)

Ik spreek zelf hoegenaamd geen Turks, maar het artikel Pasinler Muharebesi op de Turkstalige wikipedia is ook niet bijzonder lang. Het wordt daar als 'beginnetje' aangemerkt en men vindt ook dat er meer bronnen toegevoegd zouden moeten worden. Het Engelstalige artikel is ook niet heel uitgebreid, maar aangezien mijn Engels beter is dan mijn Turks kan ik er wel wat van maken. Meer dan een paar zinnen in dit artikel is die slag volgens mij echter niet waard. Ik ga zo eens kijken wat ik doen kan. Richard 19 jul 2013 15:15 (CEST)

Richard ik heb je aanpassing gelezen op de artikel-pagina, dank je wel voor je moeite dat je slag van Kapetron toegevoegd hebt.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.84.77.117 (overleg · bijdragen)

m(_ _)m
Graag gedaan! Richard 25 jul 2013 12:19 (CEST)

Richard ik wil een naampje geven die voor jou ook interessant kan zijn. Martijn Theodoor Houtsma. Hij was een fries, dus gewoon een rasechte Hollander. Jammer dat er helemaal geen pagina voor hem is opgemaakt op de Nederlandse Wiki. M.T. Houtsma heeft een boek geschreven die specifiek over de Seltjoeken gaat. Ik ga proberen om die boek te verkrijgen. Wie weet kunnen we daarmee een hoop te weten komen. Mijn beste bron was altijd de Turkse Seltjoekoloog genaamd Osman Turan en een paar andere. M.T.Houtsma moet zekerweten bijzonder zijn, ik voel het nu al.86.84.77.117 30 jul 2013 07:31 (CEST)

Oeh... pas op hoor... een Fries voor "rasechte Hollander" uitmaken kan verkeerd opgevat worden! Knipoog Overigens heette de man geen Martijn maar Martin Theodoor Houtsma en is er wel degelijk een artikel over hem (al is het bijzonder kort). Richard 30 jul 2013 11:10 (CEST)