Overleg:Capoeira

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

spel?[bewerken]

Ik ben het er niet mee eens dat capoeira als spel wordt aangeduid. Het is een zeer effectieve vechttechniek, waar later de stempel spel op werd gezet. De slaven beoefende dit, en mochten hun meesters natuurlijk niet kenbaar maken dat het een vechtsport was - dus noemde ze het een dansspel.

Verder vind ik dus dat de veranderingen terug moeten worden gedaan.


Hi,

Er staat in het artikel:

De oorsprong wordt bepaald in ofwel Angola of Mozambique, allebei Portugese koloniën. Een aan capoeira analoge vorm van vechtkunst genaamd Moringue wordt sinds enkele eeuwen beoefend in het gehele gebied van de Indische Oceaan.

Ik zag dat Morinque wel op de franse Wikipedia verwijst en dat dit stukje er letterlijk van vertaald is. Zelf heb ik er nog nooit van gehoord en ik heb nog nooit een capoeirista ontmoet die hier naar verwees of er aan relateerde. Hiermee is natuurlijk niet gezegd dat het daarom niet zou kloppen. Ik vraag me echter wel af, wie heeft dit geplaatst en wie heeft die link met capoeira dan ooit gelegd?

Veder is dit echt onzin:

De voeten worden voornamelijk gebruikt tijdens het spel waardoor tijdens het gevecht de spelers regelmatig op de handen balanceren om zo de benen in te kunnen zetten bij aanvallende bewegingen. Deze unieke bewegingen volgen uit de gevechten tussen de slaven, en soms tussen de slaven en hun meesters of onderdrukker; de enkels van de slaven waren geketend om te voorkomen dat zij zouden vluchten over de katoenvelden. Hierdoor was het onmogelijk om een beweging uit te voeren waarbij met het ene been een schop uitgevoerd werd, terwijl het andere been op de grond bleef staan. Het was dus nodig om technieken aan te leren welke een aanval mogelijk maakten, maar waarbij de benen bij elkaar gehouden werden. Niet zelden resulteerde dit in sprongen gemaakt vanuit de handstand, de benen als projectielen afgevuurd op de tegenstander.

Ik heb het artikel echt compleet veranderd. Aanleiding daarvoor is dat ik na 10 jaar beoefenen, het schrijven van een scriptie en het maken van een korte film over capoeira, denk er genoegd over te weten om van mening te kunnen zijn dat bepaalde dingen fabeltjes zijn. Veel mensen (ook capoeiristas!) weten helemaal niks tot relatief weinig over capoeira. Ik sta natuurlijk wel open voor commentaar!

Mara - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 145.53.78.150 (overleg|bijdragen) .

Hoi Mara, wel leuk om iets over caipoera te lezen op wikipedia. Kun je het misschien kort en heel concreet houden? Dit lijkt me niet de geschikte plaats om allerlei academische kwesties uitvoerig uit de doeken te doen. Ik miste in je verhaal een simpele beschrijvende inleiding. Dit artikel is niet de juiste plaats voor 'origineel onderzoek' of allerlei 'interne' verschillen van inzicht, lijkt mij. Pelikana 30 dec 2006 03:14 (CET)

Hi Pelikana,

Wikipedia is een encyclopedie en lijkt me daarom de plaats bij uitstek om zoveel mogelijk informatie over een onderwerp neer te zetten. Juist bij capoeira is dit belangrijk omdat veel capoeiristas klakkeloos aannemen wat zij van andere horen terwijl dat vaak niet klopt. Ik heb de inleiding weer veranderd, want capoeira wordt niet door "twee jonge mannen" gespeeld. Het wordt door alle leeftijden en door zowel mannen als vrouwen beoefend. Dit is al zo sinds capoeira ontstond. Leuk dat je er meer plaatjes en links bij hebt gezet!

Groetjes, Mara

Deelonderwerp[bewerken]

Moringue of Moring Do Fé is een gevechtsport die wel degelijk heel veel gelijkenissen heeft men Capoeira. Je moet maar eens de website er op na kijken ( het is wel in het frans ) , deze wordt beoefend in Frans Réunion en zou van Afrikaans Madagascar afkomstig zijn.

Groeten,

Barbicha

Oi Pelikana and Mara[bewerken]

Salve!

Leuk om iets te lezen over capoeira op wikipedia (het was mn vader die mij deze link stuurdeigingen ;hij stelde voor om mijn groep ook bij de verenigingen te zetten...). Je hebt een scriptie geschreven over capoeira Mara? Hoewel ik niet weet of het copyright is, ;-), zou ik het kunnen lezen op een 1 of andere manier? Laatst las ik ook een scriptie, van een Amerikaanse geloof ik, een mooi goed geschreven stuk. Als je wil kan ik je die wel emailen (jou ook Pelikana).

Over capoeira. Denken jullie niet dat vrij frequent mensen in capoeira bepaalde dingen claimen als zijnde de waarheid, maar dat als degelijk research naar gedaan wordt het niet gedocumenteerd blijkt te zijn? En, volgens mij, een sterke component binnen de capoeira wereld wordt gevormd door hetgeen wat niet op schrift staat. Ik denk dat dit grotendeels iets toevoegd aan de mythes in capoeira. Voor mij persoonlijk is dit niet minder waardevol dan geschreven stukken. Als je iets niet kan zien, lezen of aanraken betekend niet dat het er niet is toch!? Ook, gebaseerd op de Braziliaanse geschiedenis, vermoed ik dat vele stukken die gerelateerd zijn aan 'cultura africana' in de prullenbak zijn gestopt omdat het de regering mogelijk beter paste op bepaalde momenten... Nu ik dit laatste type, denk ik dat vooral de manier waarop we informatie over capoeira verspreiden belangrijk is. Sommige dingen zijn feiten, andere zijn mythes, weer andere zijn persoonlijke ervaringen...ik denk het goed is als dit toegevoegd wordt aan het begin van een verhaal. Verder denk ik dat verhalen zullen verschillen in relatie tot de persoon die het vertelt. Een Brazliaan heeft mogelijk andere initieele ideeen vergeleken met een niet-Braziliaan. Andere ervaringen etc.

Ik zal niet inhoudelijk op de materie ingaan nu, maar goed om te lezen dat er meer mensen mee bezig zijn! (niet dat dat geheel nieuws is voor me....maar toch)

Waar trainen jullie capoeira? Ik neem aan ergens in NL...Ik maak deel uit van Associacao de Capoeira Engenho (Grupo Engenho) van mestre Baiano. We hebben momenteel scholen op verschillende locaties in Brasil en in Spanje, Italie, Australie (waar ik momenteel zit) en Argentinie. Ik verwacht weer terug in NL te komn in 2008, waar ik met een groep zal beginnen.

O.k ik zal mn mond es gaan houden, een groet vanuit Australia, ja fui, Vitamina


Hi Vitamina!!!

Ik zie inderdaad dat je één en ander veranderd hebt. Ik ben het met je eens dat veel ´kennis´ in de capoeira wereld van mond op mond over wordt gebracht, en daarom is het vaak niet juist. Dat maakt het niet minder waardevol, het gaat er uiteindelijk om wat voor de capoeiristas belangrijk is! Maar toch denk ik dat het belangrijk is te benadrukken dat capoeira is ontstaan uit een combinaties van soortgelijke afrikaanse rites. De overheid heeft vroeger, dat zul je wel weten, alle afro-braziliaanse bezigheden zoals ook samba en dergelijke verboden. Vandaag de dag worden afro-braziliaanse religies zoals candomble en macumba gedemoniseerd. En juist omdat ik van mening ben dat het tijd wordt met trots te kijken naar de afrikaanse wortels, is het belangrijk naar de feiten te kijken...

Ik zou die amerikaanse scriptie graag willen lezen, wat betreft de mijne, ik heb hem niet op mail, en hij ligt in Nederland, en op dit moment ben ik nog voor een paar maanden in Brazilie.

Groetjes, Mara

Verwijzingen naar verenigingen[bewerken]

Het maken van verwijzingen naar verenigingen past niet bij het karakter van Wikipedia als encyclopedie, maar is meer 'gouden gids'-achtig. Zie ook Wikipedia:wat wikipedia niet is. Ik heb dit gedeelte derhalve verwijderd. KKoolstra 17 sep 2008 15:43 (CEST)

capoeiera[bewerken]

capoeira is uitgevonden in kapverdie en het is een nep gevecht dans met heel veel passi9e zweet dance en kapverdiaanse /braziliaanse/ portugeese kinderen dat is bij hun heel beroemd en dat is bij hun heel belangerijk omdat hun hebben niet supeer veel geld en dat is vaak hun hobby!! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.251.198.245 (overleg · bijdragen)