Overleg:Changuu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Winters??[bewerken]

Er staat in het artikel dat het eiland vooral 's winters als quarantaine werd gebruikt. Dit eiland ligt zo ongeveer op de evenaar, en daar komen helemaal geen winters voor. Dit verhaal kan dus niet kloppen. Wat is de bron? En hoe zit het wel? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 13 aug 2017 11:03 (CEST)

jouw aanname klopt niet. Zanzibar lag aan belangrijke handelsroutes en daar was wel degelijk sprake van seizoenen dat schepen het eiland niet aan deden. Een schip was soms vele maanden onderweg... maar ik ben nog bezig met het lemma, de bronnen volgen. Gerhardius ( Overleg) 13 aug 2017 11:23 (CEST)
In de tropen heb je inderdaad verschillende seizoenen; meestal een of meer droge en natte seizoenen. Maar géén winterseizoen. Maar ik zie dat je het woord 'winter' al hebt verwijderd. Ik wacht verdere ontwikkelingen geduldig af. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 13 aug 2017 11:39 (CEST)
ik kom net uit Tanzania en de mensen daar ervaren wel degelijk dat het winter is, zo hebben ze ons verteld... De verschillen zijn veel kleiner als bij ons, maar in de winter (bij ons is het dan zomer) lopen ze er ook gewoon met een muts op Gerhardius ( Overleg) 13 aug 2017 12:08 (CEST)
Ik ben net twee maanden terug uit Madagaskar en Malawi, en daar heb ik het woord 'winter' ook wel eens gehoord. Bij doorvragen bleek dat men het droge seizoen bedoelde dat er toen net aan kwam. Dat is immers ook een periode waarin veel bomen hun blad verliezen. Alleen daalt de temperatuur er nauwelijks en worden de dagen ook niet of nauwelijks korter. Maar dan nog zou ik het woord 'winter' in deze context vermijden, omdat het totaal wat anders is dan wat we in gematigde zones onder winter verstaan. Zie ook de openingszin in het artikel winter: "De winter is een van de vier seizoenen in de gematigde en polaire streken." Daar worden de tropen dus uitdrukkelijk uitgesloten. Daarom ben ik blij dat je het woord 'winter' al uit het artikel verwijderd hebt. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 13 aug 2017 12:46 (CEST)