Overleg:Christendom en racisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

introzin[brontekst bewerken]

In de introzin staat: Het christendom is zowel gebruikt om racisme te rechtvaardigen als daartegen te verweren. Wie verweerde zich tegen het racisme met het christendom? Slaven? Gekolonialiseerde volken of streken? En wie rechtvaardigden het racisme met het christendom? De christenen zelf? Koloniale machten met de bijbel in de hand? Anderen? Ecritures (overleg) 15 sep 2020 20:25 (CEST)

Je hebt het artikel niet gelezen? BoH (overleg) 16 sep 2020 09:40 (CEST)
Zeker wel: zou je ook inhoudelijk kunnen antwoorden? Maar een introductie hoort in een alinea weer te geven waar het artikel over gaat. Een introductiezin die meteen al een aantal vragen oproept omdat het niet duidelijk verwoord noch opgeschreven is geen goede introductie op het onderwerp. Ik denk dat mogelijke lezers direct weer verder klikken en iets anders gaan lezen. Hoe kun je je 'tegen racisme verweren met het christendom'? Wat betekent dat precies? Bovenstaande vragen die ik stel, zijn geen geval van vragen naar de bekende weg. Dat lijkt misschien voor jou omdat je heel erg in het onderwerp zit en waarschijnlijk weet over wie het gaat en wat er bedoeld wordt. De argeloze lezer mist al die voorkennis en zit niet in een verhaal. Groet, Ecritures (overleg) 16 sep 2020 10:57 (CEST)
Ik stelde die vraag, omdat het eerste kopje Afwijzing aangeeft welke teksten uit de Bijbel gebruikt werden om slavernij te veroordelen. De vragen die de introductie mogelijk opwerpt, worden drie zinnen later beantwoordt. Ik denk zelf dat het wel meevalt met de vragen; er zijn immers zoveel zaken die met de Bijbel in de hand zowel verdedigd als aangevallen kunnen worden. BoH (overleg) 16 sep 2020 11:05 (CEST)