Overleg:Communistische staat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Subjectief[bewerken]

"De verschillen tussen een volksrepubliek en een gewone republiek zijn groot. Zo wordt bij een gewone republiek vrije verkiezingen gehouden met meerdere partijen terwijl bij een volksrepubliek er vaak maar 1 partij is, de communistische partij. De regering wordt meestal gekozen door de leden van de partij, of deze werd voor 1989 met invloed van de Sovjet-Unie benoemd. Meestal is het politbureau of het presidium het feitelijke staatshoofd en treedt de voorzitter als staatsleider naar buiten. De volksrepubliek legt de macht bij de partij en de staat en niet bij het volk, de naam is misleidend." Bij een gewone republiek worden niet altijd vrije verkiezingen gehouden met meerdere partijen. Ook de laatste zin, waarom staat er trouwens volksrepubliek dit artikel gaat over een communistische staat, en een communistische staat legt juist de macht bij het volk Sovjetdemocratie Basisdemocratie. Ook "de naam is misleidend" is nog al subjectief. "Kenmerkend voor het democratische gehalte van de volksdemocratie in de marxistische zin is de uitspraak van de Oost-Duitse politicus Walter Ulbricht op 2 mei 1945 toen hij begon met de opbouw van het naoorlogse bestuur van Berlijn. Ook sociaaldemocraten en leden van burgerlijke partijen werden hierbij betrokken, maar: "Es ist doch ganz klar: es muss demokratisch aussehen, aber wir müssen alles in der Hand haben" (Het is toch zeer duidelijk: het moet er democratisch uitzien, maar wij moeten alles in de hand hebben)" Waarom zouden we deze uitspraak van de politicus hier neerzetten? Ik kan kan hier ook wel uitspraak van een politicus neer zetten die zegt dat een communistische staat wel democratisch is. --LLTSU (overleg) 25 feb 2012 08:20 (CET)

Zin[bewerken]

Het is onduidelijk wat deze zin betekent: Volgens het communistische principe is het openbare eigendom van alle of de meeste middelen van de productie door een communistische partij geleide staat noodzakelijk om .... Kan dit worden herschreven? De Wikischim (overleg) 29 feb 2012 10:27 (CET)

'Communistische staat'[bewerken]

Deze hele pagina is grove onzin; communisme gaat immers om een staatloze samenleving. Hier wordt 'socialisme' bedoeld. Dat de media de moeite niet neemt om zich over communisme en socialisme in te lichten betekent niet dat Wikipedia hieraan ook moet toegeven. {afz|82.134.152.132|5 feb 2014 20:23 (CET)}}

Deze bezwaren zijn m.i. al behandeld onder het kopje Bezwaren tegen het gebruik van de term. Hanhil (overleg) 5 feb 2014 21:44 (CET)