Overleg:Computertomografie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Definitie computertomografie[brontekst bewerken]

In de eerste alinea van dit artikel staat letterlijk:

Computertomografie (in het medisch jargon meestal afgekort tot CAT of CT-scan) is een methode van onderzoek van het menselijk lichaam met behulp van röntgenstraling. De doorlaatbaarheid van het lichaam voor röntgenstraling wordt vanuit zeer veel hoeken rondom gemeten in een aantal plakjes, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt.

De tweede zin klopt grotendeels. Alleen is de beperking tot "röntgenstraling" m.i. niet juist. CT is slechts een signaalverwerkingsmethode, die wordt ook met anderssoortige straling wordt gebruikt. Zo heeft de oogarts bij mij al diverse malen een ultrasoon CT-onderzoek van mijn netvlies gedaan.

Als er hier geen bezwaar tegen wordt gemaakt, stel ik voor bovenstaand gedeelte binnenkort te wijzigen in:

Computertomografie (in het medisch jargon meestal afgekort tot CAT of CT-scan) is een methode van onderzoek van het menselijk lichaam met behulp enigerlei vorm van straling of golven (zoals röntgenstraling, ultrasoon, MRI). De doorlaatbaarheid van het lichaam voor de gebruikte straling wordt in een groot aantal „plakjes” vanuit een groot aanral richtingen rondom gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt.

(Merk op dat ik de term "methode van onderzoek" niet van een link heb voorzien, zoals in de oorspronkelijke versie. Deze link verwees nl. naar fundamentele methodologie, wat in de onderhavige context voor de geïnteresseerde leek niet zo relevant is.)

--HHahn (overleg) 22 okt 2009 12:30 (CEST)[reageer]

Wegens uitblijven van een reactie op bovenstaan voorstel heb ik de wijziging uitgevoerd. --HHahn (overleg) 25 okt 2009 18:25 (CET)[reageer]
Ik heb 26 dec 2009 16:17 de veranderde tekst, die "onzichtbaar" was gemaakt, verwijderd, zie: [1]. --VanBuren 27 dec 2009 09:32 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Computertomografie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 okt 2019 10:27 (CEST)[reageer]