Overleg:Constructeur

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

'utilitas', 'firmitas' 'venustas'[brontekst bewerken]

Wat is een 'utilitas', 'firmitas' en een 'venustas' ? 4/7 06 Laurens

Het artikel blinkt uit in wazigheid. Ik heb natuurlijk een gekleurde blik, maar bij auto's is constructeur iemand die een auto bouwt, danwel het prototype bouwt. In de bouw is dat dus anders. (niet ondertekende opmerking d.d. 03.01.2008)

Het artikel is sindsdien nauwelijks veranderd. De vaagheid komt o.a. doordat het heel algemeen over constructeurs praat. Soms specifiek over bouwkunde maar ook over werktuigbouw en andere richtingen. Het is lastig te verbeteren. Salix2 (overleg) 16 jan 2012 20:19 (CET)[reageer]

De constructeur in secundaire bronnen[brontekst bewerken]

Aangezien bovenstaande bedenkingen deel ben ik op zoek naar secundaire bronnen, die hier uitkomst kunnen bieden. Om te beginnen geeft de Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal (1999, p. 644) een korte omschrijving, waarin de huidige strekking van het artikel wordt bevestigd. Het stelt namelijk:

Constructeur (Fr) ontwerper van constructies, machines, enz. bouwmeester van schepen, vliegtuigen e.d.

Deze betekenis lijkt op het eerste gezicht in het WNT te worden bevestigd. Die geeft namelijk:

CONSTRUCTEUR
nw. m., mv. -s. Uit fr. constructeur (17de e. < lat. constructor); eng. constructor (1616 in een andere bet., 1751 in de bet. 1), du. konstrukteur (20ste e.).
1. Hij die de constructies van bouwwerken, machines e.d. ontwerpt.
a. Hij die (onderdeelen van) vliegtuigen, schepen, auto's e.d. construeert.
b. Hij die de technische constructies ontwerpt bij den bouw van huizen, bruggen e.d.
2. Hij die bij zijn bedrijfsvoering, bij zijn handelingen niet intuïtief maar verstandelijk, berekenend en analytisch te werk gaat.

Bij nader inzien kun blijkt er een belangrijk onderscheid. Het WNT ziet de constructeur als een ontwerper van constructies, en die constructies zijn onderdeel van bouwwerken en machines. Uit de sub-betekenissen wordt dit nog duidelijker. De Van Dale stelt dat hij constructies en/of machines kan ontwerpen. De tweede WNT omschrijving geeft overigens een aardige typering van de constructeur, die je in het artikel zelf (nog) niet tegenkomt.

Nu zijn er tegenwoordig prima online sites waarin beroepen en beroepsgroepen worden beschreven, zoals de carrieretijger.nl site. In de http://www.carrieretijger.nl/beroep/techniek/constructeur begin met:

Als constructeur ben je degene die tekent en berekent hoe de constructie - ‘de ruggengraat’ - van een bouwwerk eruit moet zien. Je zet het idee van de architect om in beelden. Dit kunnen constructies zijn in de infra/civiele sector, zoals bruggen, viaducten en tunnels, maar ook woningbouw en utilitaire constructies, zoals woningen, kantoren, winkels en fabrieken. Aan de hand van het ontwerp van de architect ontwerp en bereken je welk materiaal gebruikt moet worden, zoals staal, beton, hout, steen en aluminium. Een hele verantwoordelijke baan dus, want met jouw reken- en tekenwerk kan de aannemer een veilig bouwwerk opleveren.

Het komt mij over dat deze beschrijving een beeld schetst van de bouwkundige, die tekent en rekent. Een strikt onderscheid (in de industrie) van de tekenaar, die tekent, en de constructeur, die rekent, lijkt hier niet te worden gemaakt... of toch!? In de start van het artikel staan drie gerelateerde beroepen genoemd:

Een aparte pagina over de bouwkundig tekenaar lijkt het artikel niet te hebben. De vraag is nu ook hoe representatief dit is? Een eerste inventarisatie lijk zo op het eerste gezicht meer vragen, dan antwoorden te geven. Mdd (overleg) 20 jan 2018 14:50 (CET)[reageer]

Geen gereglementeerd beroep[brontekst bewerken]

Zo op het eerste gezicht lijkt het Duitse lemma enige aanknopingspunten te bieden voor verdere uitwerking. Om te beginnen vermeld het, dat het beroep niet beschermd is. Het is geen gereglementeerd beroep. Hoe zit dat bij ons?

Uit een "Overzicht gereglementeerde beroepen in Nederland" op zoek.officielebekendmakingen.nl blijkt, dat het hier ook geen gereglementeerd beroep is, in tegenstelling tot de architect, de interieur-architect, de stedenbouwkundige en de tuin- en landschapsarchitect. -- Mdd (overleg) 20 jan 2018 15:15 (CET)[reageer]

Boektitels[brontekst bewerken]

Een andere wijze om de betekenis van het begrip in de praktijk te doorgronden is een analyse van boektitels. Zo vermeld Google books (bij een eerste zoektocht naar het begrip "constructeur") de volgende werken:

  • Peter Bak, J. Duiker, bouwkundig ingenieur: constructeur in stuc en staal‎, Duikergroep Delft, 1982.
  • Franz Reuleaux, Der Constructeur. Ein Handbuch zum Gebrauch beim ..., 1861.
  • Amanda Askew, ‎Isabelle Montagnier, Constructeur, 2011.
  • Evert van Straaten, Theo van Doesburg: constructeur van het nieuwe leven, 1994.
  • B. B. Schierbeek. Constructeur--industrieel ontwerper. 1968.
  • P. Doorn, De meubel-constructeur: Verzameling meubel-typen ten dienste van ... 1902.
  • Bertrand Lemoine, Gustave Eiffel, constructeur (1832-1923). 1988.

De KB bib catalogus vermeld zo'n 32 boeken met het woord constructeur in de titel. Dit zijn om te beginnen:

  • Zwaagstra, Meint. Marten Zwaagstra architect en constructeur. Zwaagstra, 2013.
  • Vries, Gerrit de, Henri Maclaine Pont, 1884-1971 : architect, constructeur, archeoloog, Stichting BONAS, 2009.
  • Molier, E.G., Bouwproces arbobesluit en de constructeur. Studievereniging fib-Nederland, 2003.
  • Hogeslag, A.J. Relatie tussen architect en constructeur : construeren in prefab beton. Publikatieburo Bouwkunde, cop. 1994.
  • Straaten, Evert van. Theo van Doesburg : constructeur van het nieuwe leven. Kröller-Müller Museum, 1994.
  • Nieuwland, H. Constructeur en constructie, Technische Universiteit Eindhoven, 1992.
  • Eveno, Claude, Jean Prouvé, "constructeur". Centre Georges Pompidou, 1990.
  • Thole, J.P., Auguste Perret : architect/constructeur. VNC, Vereniging Nederlandse Cementindustrie, 1988.
  • Grint, N.J.M. van de, Profielschets van de constructeur van de jaren '90 : eindrapport van de CIAD-projectgroep "Profielschets van de constructeur van de jaren '90". CIAD, 1988.

In deze titels wordt het begrip op een letterlijke en figuurlijke wijze gehanteerd, maar hier gaat het vooral om de letterlijke betekenissen. Hierbij valt op:

  1. Er wordt verschillende malen gesproken van een architect en constructeur, alsof dit twee kanten van de medaille zijn: het artistiek ontwerp en het technisch ontwerp.
  2. Er wordt in diverse disciplines gesproken van de constructeur: vooral in de bouwkunde, en verder in het werktuigbouwkunde, de civiele techniek, het industrieel ontwerpen en het meubelontwerp.

Bij elkaar komt hier een beeld naar voren van een constructeur, die staat naast de architect of ontwerpen staat, en het technisch ontwerp realiseert. In bepaalde gevallen kan het artistiek ontwerp en constructie of technisch ontwerp door een en dezelfde persoon worden uitgevoerd...!? -- Mdd (overleg) 20 jan 2018 22:49 (CET)[reageer]

De betekenis als bouwmeester (projectleider) verouderd?[brontekst bewerken]

Het huidige artikel introduceert de constructeur als "bouwmeester (projectleider of architect) en is de eindverantwoordelijke voor het productieproces van..."

Het lijkt hier om een tweede betekenis van het begrip te gaan. Een zoektocht op Google books op constructeur en bouwmeester levert enige hits van boeken uit de 19e eeuw... maar zo snel geen recent werk.

Het lijkt me daarom verstandig deze vermelding uit de openingszin te verplaatsen onder een apart kopje. -- Mdd (overleg) 20 jan 2018 23:01 (CET)[reageer]

Interwiki's[brontekst bewerken]

Een (voorlopig) laatste punt dat ik wil aanstippen zijn de interwiki's. Enige opmerkingen hierover:

Echter, een directe link van constructeur naar en:structural engineer en van constructieleer naar en:structural engineering lijkt hier voor handliggend. Er mag dan wel invulling gegeven worden aan het lemma constructieleer!? -- Mdd (overleg) 20 jan 2018 23:09 (CET)[reageer]